Conferinţă a publicistului Sever Voinescu la Zalău

de | mart. 26, 2017

În sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, din Zalău, a avut loc o nouă întâlnire, în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului. Publicul a audiat conferinţa cu tema „Criza făcătorilor de pace” susţinută de Sever Voinescu, publicist și redactor-șef al revistei „Dilema veche”.

Sever Voinescu, a remarcat, pornind de la titlul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, că în prezent, mai mult ca oricând, glasul Bisericii se aude din ce în ce mai greu în cetate, fapt care este cât se poate de regretabil, în contextul în care tot mai puternic răsună „glasul cetății” în Biserică, motiv pentru care ar trebui căutat un echilibru, acest lucru fiind cauzat, în mare parte, de regimul comunist, care a suprimat vocea publică a Bisericii, astfel încât, după mai bine de două generații de ateism, românii își revin destul de greu.

Invitatul a creionat profilul făcătorului de pace, într-un context în care, până nu demult, oamenii își doreau la conducere un lider eficient, înțelept, care să dea dovadă de transparență politico-juridică.

„Astăzi, omenirea își dorește în fruntea ei făcători de pace, tocmai din cauză că tensiunile din cetate se intensifică pe zi ce trece”, a spus Sever Voinescu. Făcând referire la Fericirea a VI-a: „Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”, invitatul a arătat că pacea se leagă în mod direct de dreptate și adevăr, potrivit cuvintelor prorocului Isaia, care afirmă că „nu este pace pentru cei fără de lege”. În acest sens, Sfântul Grigorie de Nyssa spune că „făcătorul de pace este cel ce dă pace altuia, însă nu ar putea-o da, dacă nu ar avea-o el însuși”, astfel, o lume care nu își mai poate produce făcătorii de pace este o lume aflată într-o avansată stare de criză.

Invitatul a accentuat faptul că una din sarcinile unui „făcător de pace” ar fi aceea de a „face armonie între români și limba română” prin folosirea adecvată a cuvintelor, pentru că „utilizarea nepotrivită a termenilor pe care îi adresăm celor de lângă noi produce o destabilizare a dispoziției de pace, dând naștere urii dintre oameni”.

Sever Voinescu a amintit afirmaţia Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit căreia fiecare om are datoria de a da cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu, subliniind faptul că Mântuitorul Hristos face o separare între două lumi, care se află, de altfel, într-o relație tensionată, între lumea banilor, care aparține cezarului și lumea spirituală despre care vorbește Mântuitorul Iisus Hristos. „Chipul cezarului de pe monedă există doar într-o anumită zonă geografică, fie ea extinsă din punct de vedere jurisdicțional, însă chipul lui Dumnezeu se află în fiecare atom al creației, în fiecare dintre noi, inclusiv în cezar, astfel încât, putem afirma, cu certitudine, că și cezarul este al lui Dumnezeu”. Dacă cezarul şi monedele se pot devaloriza, „chipul lui Hristos rămâne veșnic și viu în fiecare dintre noi”, a spus Sever Voinescu, astfel încât, în acest caz, făcătorul de pace trebuie să refacă raportul dintre cele două lumi.

Modelul la care oamenii se pot raporta și care a reușit să împlinească acest deziderat a fost tocmai „Mântuitorul Hristos, care S-a întrupat nu pentru a ne arăta starea de păcătoșenie, ci pentru a ne salva, El devenind, în felul acesta, protectorul făcătorilor de pace, având în vedere că aceștia ajung să fie fii ai lui Dumnezeu”.

În încheiere, invitatul a precizat că Biserica nu poate face pace cu toată lumea, însă are datoria de a produce făcători de pace, care să realizeze, la rândul lor, armonie între oameni și care să le explice acestora raportul corect dintre cele două lumi, în așa fel încât să se păstreze echilibrul în viața cotidiană. De asemenea, a răspuns întrebărilor adresate de participanţii la conferinţă.
Sever Voinescu s-a născut în anul 1969, la Ploieşti, județul Prahova. În anul 1992 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar din anul 1995, după terminarea stagiaturii, a devenit avocat în Baroul Bucureşti. Începând cu anul 1993, susţine seminarii la mai multe facultăţi de drept, de stat sau private, din Bucureşti, ajungând, apoi, asistent universitar, la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Între anii 1997-1998 a fost consilier al secretarului general al Guvernului României. În luna februarie a anului 1998, ministrul de externe Andrei Pleşu l-a desemnat secretar general în Ministerul Afarerilor Externe, iar în anul 2000, premierul Mugur Isărescu l-a numit consul general al României la Chicago, fiind cel dintâi consul al României în acest oraş american. În anul 2004 a devenit coordonator al programului de Relații Inter­naționale și Politică Externă din cadrul Institutului pentru Politici Publice. Între anii 2008-2012 a fost șeful Delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO. La sfârșitul anului 2012 a reluat activitatea de avocat şi pe cea publicistică. Din 1 ianuarie 2016, este redactor-șef al revistei „Dilema veche”.

Sever Voinescu a început cariera publicistică în anul 1994, în calitate de colaborator la revista „Dilema”, în prezent „Dilema veche”. Începând cu anul 2016, realizează săptămânal emisiunea „Europa Christiana”, pentru postul de televiziune „Trinitas” al Patriarhiei Române, iar în cadrul Colegiului Noua Europă coordonează grupul de studiu „Noua Dezordine Mondială”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA