Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | sept. 6, 2023

În perioada 08-12 septembrie 2023, la Cluj-Napoca va avea loc Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană – Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”. La evenimentul care se va desfășura la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca vor fi prezenți 100 de participanți, din peste 30 de țări de pe patru continente: Europa, America, Africa și Asia. Conferința se va desfășura de-a lungul a patru zile, urmând a fi susținute în jur de 50 de prezentări, grupate în opt sesiuni tematice.

Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17:00, în Aula Facultății,  în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a unui reprezentant al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. Olga Lukács de la Institutul Star UBB Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Reformată și Muzică, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și prof. Norbert Hintersteiner, reprezentant al IAMS la nivel mondial (Asociația Internațională pentru Studii de Misiune).

Conferința, organizată de Asociația Internațională pentru Studii de Misiune (IAMS), regiunea Europa, președinte pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Star UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Centrul de Studii Ecumenice și Inter-Religioase, Centrul de Misiune și Studii Nomocanonice, Școala Doctorală Religie-Cultură-Societate, se va desfășura, în paralel, în mai multe săli din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, str. Episcop Nicolae Ivan, f.n.

În cadrul manifestării, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, vor fi prezentate participanților o parte dintre tradițiile și obiceiurile clujene, de Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu. Evenimentul se va desfășura luni, 11 septembrie, de la ora 18:30, în Aula Facultății.

„Din vechime, regiunile din jurul Mării Negre au fost zone de frontieră contestate, aflate la periferia diferitelor imperii. Marea Neagră și Marea Caspică au fost rute comerciale și de migrație majore pentru populații mobile, care se amestecau și adesea se războiau, cu origini etnice, credințe și practici religioase diverse. Țările din regiunea contemporană a Mării Negre, în sens larg (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina), au apărut în urma destrămării imperiilor otoman și rus/sovietic, unde discursul național din secolele XIX-XX a stimulat atât sentimentul de națiune al popoarelor dominante, cât și conștiința etno-națională a populațiilor subordonate. Fuziunea identității naționale cu identitatea religioasă a fost adesea accentuată de sentimentul acut de a fi protectorii unor frontiere contestate nu numai între creștinism și islam, ci și între creștinismul ortodox oriental, creștinismul oriental ortodox și creștinismul latin.

Regiunea Mării Negre nu a fost doar obiectul unor interese geopolitice și geoeconomice conflictuale, ci și un loc de schimburi culturale, de întâlniri religioase, de învățare intelectuală și teologică, de îmbogățire reciprocă, de angajament misionar și de contestare. În mijlocul traumelor provocate de război, dezastre naturale, conflicte și competiție, aceasta continuă să fie o regiune care reflectă condiția umană în toată frumusețea, fragilitatea, ruptura, creativitatea, vulnerabilitatea și robustețea sa.

Conferința va explora modul în care regiunea Mării Negre nu este doar o axă geopolitică, ci și o axă misionară și teologică, a cărei importanță strategică, deși în creștere, nu a fost încă studiată în profunzime. Întreprinderile misionare ale tradițiilor creștine sau ale altor tradiții de credință, fie că au apărut în regiune, fie că au venit din alte părți, au modelat societățile și au fost cruciale pentru formarea identității”, arată președintele Asociației Internaționale pentru Studii de Misiune (IAMS), regiunea Europa, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea.

Programul și alte informații ale conferinței se pot consulta AICI: https://iams2023.orth.ro/program/

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...