Conferință preoțească de toamnă și lansare de carte în Protopopiatul Huedin | Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a primit Crucea Transilvană

de | oct. 23, 2020

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 23 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă.

Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Craiului și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în paraclisul așezământului monahal, în prezența chiriarhului locului și a preoților din Protopopiatul Huedin.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a acordat Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropopliei Clujului, domnului dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, în semn de recunoștință și apreciere pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine.

Lucrările conferinței au fost deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2020, proclamat ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan a susţinut o prelegere intitulată „Mari filantropi români”.

De asemenea, a fost lansată cartea „Protopop Aurel Munteanu (1882-1940), martir al poporului român și mucenic al Bisericii Ortodoxe”, semnată de dr. Mircea Gheorghe Abrudan, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

Volumul a fost apreciat și prezentat de cei doi ierarhi și de protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan.

„Împlinindu-se 80 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu, tânărul istoric Mircea-Gheorghe Abrudan ne pune la îndemână o lucrare valoroasă, despre viața și supliciul acestuia. Pe autor îl felicităm, iar cititorilor le dorim o lectură cu mult folos duhovnicesc care să-i convingă de valoarea jertfei”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei, în prefața cărții.

Citește și Protopopul Aurel Munteanu, comemorat la Huedin, la 80 de ani de la moartea sa martirică  

În perioada imediată, conferințele vor continua în protopopiatele următoare: Năsăud (30 octombrie), Bistrița (3 noiembrie), Cluj I (4 noiembrie), Dej (5 noiembrie) și Cluj II (6 noiembrie).

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA