Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

de | mai 25, 2024

Vă propun astăzi spre meditație o temă mai sensibilă și anume conștiința. Aceasta este numită de Sfinții Părinți „glasul lui Dumnezeu în om”.

Conștiința este vocea lui Dumnezeu în om. Acest cuvânt provine din compușii latini con- și știre-. Astfel, mai bine spus, conștiința este o împreună-știre a omului și a lui Dumnezeu. În acest sens, conștiința este modul prin care Dumnezeu glăsuiește cu omul. Pentru a nuanța, conștiința este un receptor al voii lui Dumnezeu. Afirmăm aceasta pentru că, atunci când facem un lucru rău, conștiința ne mustră, iar atunci când facem un lucru bun, ea ne odihnește.

În sens creștin-ortodox, conștiința nu poate fi separată de moralitate. Cei imorali ajung, parțial sau total, să-și distrugă conștiința și, astfel, se plasează în imposibilitatea de a face distincția dintre bine și rău.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Conștiința - glasul lui Dumnezeu în om
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/natanael/" target="_self">Protos. Natanael Zanfirache</a>

Protos. Natanael Zanfirache

Slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunii „Repere de viață duhovnicească”.

Emisiuni recente

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția...

Despre rugăciune

Despre rugăciune

Și în cadrul acestei emisiuni vom discuta despre rugăciune - o lucrare de căpetenie pentru viața noastră duhovnicească. Rugăciunea are și un caracter particular și unul public, ambele într-o strânsă legătură. Prin practicarea rugăciunii Dumnezeu este chemat în viața...