Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, la Nürnberg de sărbătoarea Înălțării Domnului

de | mai 18, 2018

Joi, 17 mai 2018, de sărbătoarea Înălțării Domnului, deși pentru majoritatea românilor din Germania a fost o zi obișnuită de lucru, Catedrala mitropolitană de la Nürnberg a fost plină de credincioșii care s-au rugat împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit Serafim și s-au bucurat de armoniile cântărilor liturgice, interpretate de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Npoca, dirijor.pr. prof.univ.dr. Vasile Stanciu, care se află într-un turneu misionar în Bavaria.

ÎPS Părinte Mitropolit Serafim a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu slujitorii Centrului Mitropolitan și cu părintele Vasile Stanciu, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc de cameră „Psalmodia Transylvanica” al renumitei facultăți românești.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Serafim a lăudat prestația excepțională a teologilor clujeni, care i-a urcat pe toți mai aproape de cer. Această cântare este cu atât mai potrivită la praznicul Înălțării, cu cât este o zi a bucuriei și a încredințării că Domnul Iisus Cel înviat ne-a deschis ușile raiului. Taina Învierii și a Înălțării, după cum afirma Ierarhul, întărește credința creștinilor în nemurire și, deși inexplicabile rațional, ele nu sunt iraționale, ci tocmai prin ele se arată Rațiunea dumnezeiască de nepătruns a Cuvântului lui Dumnezeu întrupat.

Sfânta Liturghie s-a încheiat,  potrivit rânduielilor tipiconale, cu slujba Parastasului pentru toți Eroii Neamului, săvârșită în naosul bisericii, cu participarea tuturor credincioșilor, potrivit Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu, se află în perioada 12-22 mai în Bavaria. La invitația Centrului social „Diakonie” din Neuendettelsau, care desfășoară parteneriate – devenite tradiție – cu mai multe eparhii și instituții teologice românești, tinerii teologi se află într-un turneu misionar de promovare a muzicii bisericești, patriotice și tradiționale, în câteva dintre parohiile ortodoxe românești și evanghelice luterane din Franconia. De asemenea, au susținut concerte și în câteva din unitățile sociale, patronate de cea mai mare instituție diaconală din Germania. Întregul program a fost organizat de părintele dr. Lucian Boloș, slujitor al Parohiei românești „Sfânta Treime” din Ansbach și angajat la Diakoniei. Corul clujean a participat și la o recepție a Consulatului General al României din München, cu ocazia Zilelor Europei. Turneul lor se încheie la sfârșitul săptămânii cu două concerte de sărbătoarea Rusaliilor (potrivit calendarului gregorian), susținute în biserica evanghelică „Sfântul Laurențiu” din Neuendettelsau.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...