Corul Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca, concert extraordinar de colinde la Catedrala Mitropolitană

de | dec. 22, 2022 | Actualitatea religioasă

La Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, joi seara, 22 decembrie 2022, Corul Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca, dirijat de părintele Alexa Chira, a susținut un concert extraordinar de colinde, intitulat „Bucură-te, om bun!”.

Evenimentul s-a desfășurat după slujba Vecerniei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și a numeroși credincioși clujeni.

La finalul concertului, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat un scurt gând duhovnicesc, le-a mulțumit pentru colind și i-a felicitat pentru misiunea pe care o fac.

Concertul a fost prezentat de doamna Iulia Trif, solistă în cadrul corului Parohiei „Întâmpinarea Domnului”, și a fost transmis în direct pe frecvențele Radio Renașterea, precum și pe paginile de YouTube și Facebook Radio Renașterea.

După concertul din Catedrală, la Reședința Mitropolitană din Piața Avram Iancu, membrii corului l-au colindat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. Ca răsplată pentru colind, ierarhul le-a oferit cozonac și câte un calendar creștin ortodox cu însemnări pentru anul 2023.

 

Scurt istoric

Corul bisericii Parohiei „Întâmpinarea Domnului” a luat ființă în anul 1994, din inițiativa și la chemarea parohului de atunci, preotul Alexa Chira (acum pensionat), îndată ce parohia a avut un locaș de cult propriu – bisericuța de lemn, cu caracter provizoriu până la terminarea bisericii de zid (parohia fiind întemeiată la data de 1 mai 1992).

Conștient de importanța majoră a cântării în actul de trăire duhovnicească, pr. Alexa Chira a adunat în jurul său câțiva cuvioși, cu oarecare aptitudini muzicale, al căror număr a crescut dând posibilitatea organizării unui cor mixt, pe 4 voci, și abordarea unui repertoriu bogat: cântările Sfintei Liturghii, pricesne, cântări duhovnicești, colinde, precum și lucrări muzicale laice.

Scopul principal al organizării corului a fost dorința de a oferi lui Dumnezeu o jertfă vie, bineplăcută – „jertfa de laudă, adică rodul buzelor noastre care preaslăvesc numele Lui”, cum arată Sf. Ap. Pavel în Epistola către Evrei, capitolul 13, versetul 15.

Instruit de părintele Alexa, corul este dirijat, în cadrul slujbelor (în principal Sf. Liturghie), de doamna preoteasă Maria Chira.

În ceea ce privește repertoriul, acesta este alcătuit din lucrări religioase după mai mulți autori:

  • Sfânta Liturghie: N. Lungu, G. Musicescu, GH. Cucu, Timotei Popovici;
  • Pricesne, colinde si lucrări laice, după diferiți autori români și străini, precum Ceaikovski, Arhanghelski, Bortneanski, A. Adam, Gevaert, Gruber, Beethoven etc.

Chiar dacă este un cor de amatori, repertoriul cuprinde lucrări cu grad înalt de dificultate interpretativă – atât vocală, cât și armonică – , lucru posibil printr-o muncă asiduă și un veritabil devotament.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...