Credincioși, elevi și studenți teologi clujeni, uniți în rugăciune la Catedrala Mitropolitană, în prima săptămână din Postul Paștilor 2024

de | mart. 18, 2024

În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, profesorii, studenții și elevii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu participă la slujbele specifice primei săptămâni din Postul Mare. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special rostește un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Luni seara, 18 martie 2024, de la ora 18:00, în prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

În rugăciune, alături de ierarh, au fost slujitori ai Catedralei, părinții profesori, studenți și elevi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu, precum și numeroși credincioși clujeni.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei, care este și cadru universitar al facultății de teologie, a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Crucea, izvorul Tainelor”, pornind de la cuvintele psalmistului David din Psalmul 73, versetul 13: „Dumnezeu, Împăratul nostru, îna­inte de veac a făcut mântuire în mijlocul pământului”. Ierarhul a vorbit despre perioada Postului Mare ca răstimp pentru pocăință, îndreptare și apropiere de Dumnezeu. De asemenea, a evidențiat faptul că jertfa răscumpărătoare de pe Sfânta Cruce a Domnului Iisus Hrisos este actualizată în Sfânta Liturghie.

 

Program liturgic-duhovnicesc pentru elevii şi studenţii teologi

Programul duhovnicesc de anul acesta a fost deschis duminică seara, 17 martie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a oficiat Vecernia iertării, urmată de programul catehetic duminical. Cu acest prilej, în cadrul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire duhovnicească”, vorbindu-le celor prezenți despre rolul și importanța Postului Mare.

Marți seara, 19 martie, de la ora 18:00, în cea de-a doua zi a Postului Mare, alături de elevi și studenți va fi Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care va oficia slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se citește a doua parte a Canonului cel Mare.

În prima și ultima săptămână din Postul Mare, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca intensifică programul de rugăciune, prin participarea la slujbele speciale care se săvârșesc în această perioadă, la capelele școlilor teologice și la Catedrala Mitropolitană din municipiu. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special rostește un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Programul detaliat AICI 

 

Mitropolitul Andrei va deschide seria de conferințe organizate în Postul Mare de ASCOR Cluj-Napoca

În perioada Postului Paștilor, la fel ca în fiecare an, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Cluj-Napoca organizează o nouă serie de conferințe duhovnicești pregătitoare pentru marele Praznic al Învierii Domnului. Prima conferință va avea loc joi seara, 21 martie 2024, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și îl va avea ca invitat special pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va susține o conferință intitulată „Rugăciunea ține lumea”.

De la ora 18:00, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Părintele Mitropolit Andrei va oficia slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se va citi ultima parte a Canonului cel Mare. Apoi, de la ora 20:00, în aula facultății, ierarhul va susține conferința anunțată.

Conferința face parte din cadrul serilor duhovnicești organizate pentru studenţi şi publicul larg, în perioada Postului Paștilor, în fiecare joi seara, de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Cluj-Napoca.

În fiecare an, în Postul Paștilor și în Postul Crăciunului, ASCOR Cluj-Napoca organizează, în fiecare seară de joi, întâlniri duhovniceşti. Sunt invitaţi ierarhi, clerici, teologi și profesori, pentru a adresa cuvinte folositoare şi pentru a sta de vorbă cu tinerii pe teme de credință și spiritualitate ortodoxă.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Conform Sfinților Părinți, scopul acestui canon este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...