„David Prodan a gândit întotdeauna amplitudinea operelor sale” | istoric Andreea Dăncilă Ineuan

de | apr. 2, 2024

„Intersectându-se în decursul unei vieți cu aproape tot ceea ce însemna infrastructura culturală a urbei clujene (Universitatea, Institutul de Istorie, Biblioteca Universitară, Arhivele Statului, Academia Română), David Prodan rămâne o personalitate distinctă a mediului cultural transilvănean din a doua jumătate a secolului XX, un destin care, deși nevoit să creeze în timpuri complicate, a reușit să găsească refugii prin care să supraviețuiască moral și profesional.” (Andreea Dăncilă Ineuan)

Membru al Asociației Istoricilor Americani, profesor universitar şi şef de secţie la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj și membru al Academiei Române, David Prodan şi-a dedicat mare parte din viaţă cercetării evenimentelor istorice legate de Transilvania, după o documentare solidă de arhivă, reconstituind faptele şi evenimentele aşa cum s-au petrecut, neocolind nimic din ceea ce a fost.

În afară de lucrarea sa de referinţă despre „Răscoala lui Horea”, o altă lucrare deosebit de importantă a marelui istoric este şi „Suplex Libellus Valachorum”, începută sub formă de articole de presă, care avea să devină cea mai editată lucrare de istorie din România, în trei ediţii în limba română şi câte una în engleză şi germană. A fost cel mai de seamă document politic al românilor din Transilvania, cea mai importantă dovadă a guvernării istorice a austroungarilor sub impăratul Carol al VI-lea şi a împărătesei Măria Tereza.

Vă invit să ascultați un interviu cu dna Andreea Dăncilă Ineuan, istoric și documentarist al Muzeului Memorial David Prodan al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„David Prodan a gândit întotdeauna amplitudinea operelor sale” | istoric Andreea Dăncilă Ineuan
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...

Aniversare Radio Cluj – 70 de ani  | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Aniversare Radio Cluj – 70 de ani | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Radio Cluj – parte a Societății Române de Radiodifuziune, a aniversat 70 de ani de la primul semnal în eter, un moment special pe care Radio Renașterea l-a marcat prin invitația pe care a lansat-o managerului instituției, dl Bogdan Roșca-Zasmescu, de a ne vorbi despre...