„Devenim lumină dacă trăim după voia lui Dumnezeu” – ÎPS Părinte Andrei, la Bistrița, în a doua zi de Paști

de | apr. 20, 2020

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 20 aprilie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor restrâns de preoți și diaconi, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII).

Este deja o tradiție ca în fiecare an, în a doua zi de Paști și de Crăciun, ierarhul să se afle la Bistrița, pentru a aduce și credincioșilor de aici bucuria marii sărbători.

Însă, în condițiile pandemiei de coronavirus, slujba a fost săvârșită fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, dar a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Protopopiatului Bistrița și pe postul local de televiziune AS-TV.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Acum toate s-au umplut de lumină, și cerul și pământul și cele dedesubt”.

„Devenim lumină dacă trăim după voia lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”

Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. Ultima resfințire a avut loc în anul 1988, fiind săvârșită de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. În cadrul acestor parohii, slujește și preotul slujitor Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Parohiile dețin o casă parohială, „Casina Română”, construită în anul 1680, declarată monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.

În curtea bisericii s-a construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, monument intitulat „Panteonul Bistriței”.

Începând cu 2017, lăcașul a intrat într-un amplu proces de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exterior, fiind resfințit de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, cu prilejul hramului.

Mai multe fotografii AICI

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 20 aprilie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 20 aprilie 2020

Autor: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro
Foto credit: Florin Gordon

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA