Divorțul, o alegere din care amândoi au de pierdut

de | mai 14, 2015

Sute de clujeni au participat miercuri, 13 mai 2015, la cea de-a patra conferință din seria celor pentru viața de familie, promovate de Organizația Creștină Agape și Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, care a avut loc la Casa de Cultură a Studenților.

DSC09793Oamenii, interesați de tema „Divorțul. O soluție? Ce ne spune Biblia?”, au avut parte de o seară cu multe răspunsuri la aceste întrebări, bazate pe textul Sfintei Scripturi și explicate atât de invitatul permanent al Organizației Agape, părintele profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cât și de invitatul special al serii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. Conferința a fost deschisă de cuvântul ierarhului, care pe lângă argumentele scripturistice pe care le-a adus privind indisolubilitatea familiei, a evocat și un text despre viața de familie, a poetului Ioan Alexandru: „Prin legământul de aur al inelului nunții, se desăvârșește cerul pe pământ, în vederea lucrării și vederii adevăratei porunci și împlinirii spirituale în lumina ostenelilor părintești. Familia – iată un loc al practicării înainte de toate a tuturor virtuților, a desăvârșirii comportamentale. Cum ești în familie, acasă, cum te porți cu cele intime ale tale, așa te vei purta și cu cei din jurul tău. Pentru formarea caracterului, a nobleței sufletești a fiecăruia dintre noi, viața de familie, are cel mai mult de spus. Acolo unde nu este rânduială, unde nu e armonia iubirii și a sacrificiului de sine, nu este dat unui copil să viețuiască”.

Înainte de continuarea programului, Mitropolitul Clujului i-a dăruit o diplomă de aleasă cinstire directorului Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milășan, pentru bunăvoința acordată în organizarea acestor conferințe în incinta instituției pe care o coordonează. Managerul și-a exprimat susținerea în toate proiectele care ajută la educarea și formarea tinerilor: „Suntem foarte onorați să găzduim această serie de conferințe. Mă simt onorat ca în numele instituției să primim această distincție și vă asigur că și pe viitor orice proiect care duce la educarea și formarea tinerilor și a studenților își găsește casa în Casa de Cultură a Studenților”.

Jertfa reciprocă, cheia în viața de familie

DSC09802Programul a continuat cu prelegerea părintelui profesor Stelian Tofană pe tema divorțului. Aceasta s-a bazat pe fragmentele Scripturistice care fac referire la destrămarea familiilor și a cuprins sfaturi pentru soți prin care aceștia pot evita tragedia din viața familiilor lor: „Jertfa este totul! Nu suntem nici unul perfecți. Nu există om perfect. Fiecare avem scăpări, dar trebuie să faci o jertfă și jertfa trebuie să fie reciprocă pentru a-l înțelege pe celălalt. Dar spun jertfă reciprocă! adică dacă un lucru din ceea ce te caracterizează, dacă o slăbiciune, dacă o greșeală, dacă un neajuns al tău îl deranjează pe celălalt, de dragul iubirii, încearcă să te jertfești și să eviți așa ceva. Și atunci totul este perfect. Dar dacă jertfa nu este reciprocă, mereu spunând acesta sunt eu, n-am ce să mai fac, s-ar putea ca la un moment dat, celălalt să ajungă la culmea răbdării și atunci ești vinovat de acel ceva, că n-ai făcut, că n-ai îmbunătățit nimic, minusul vieții tale. Nu suntem perfecți!” Concluzia părintelui profesor Stelian Tofană referitoare la divorț a fost că această inițiativă este una din care amandoi soți au de pierdut.

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări venite din partea publicului. Două momente inedite ale serii au fost un recital la nai, susținut de tânărul nevăzător Călin Lăcătuș precum și mărturia unei familii din județul Sălaj, ai cărei soți au destăinuit cum au ajuns la 56 de ani de căsătorie fără să divorțeze.

Conferința „Divorțul. O soluție? Ce ne spune Biblia?” a fost a patra promovată până acum de Organizația Creștină Agape. Cele trei conferințe anterioare au tratat teme precum: „Societatea de azi: o lume fără familie?”, „Homosexualitate- ce ne spune Biblia?” și „Avortul- ce ne spune Biblia?”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...