Duminica Ortodoxiei și Ajunul Praznicului Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 24, 2024

Duminica întâi din Post, numită și Duminica Ortodoxiei, amintește de victoria Ortodoxiei asupra iconoclasmului, fiind proclamată în anul 843, la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. În semn de aducere aminte față de această biruință, se organizează procesiuni mărturisitoare ale credincioșilor ortodocși, care poartă în mâini sfinte icoane.

Astfel, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, duminică seara, 24 martie 2024, în Ajunul Praznicului Bunei Vestiri, hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, elevii teologi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, ținând icoane în mâini, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și au participat la slujba Vecerniei Mari cu Litie, urmată de programul catehetic duminical.

În cadrul programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos şi Preasfânta Sa Maică”, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură pe tema „Răstignirea duhovnicească”, vorbindu-le celor prezenți despre  primul din cele patru cuie ale răstignirii duhovnicești care ajută omul să lupte cu patimile și să le biruiască: aducerea aminte de moarte, următoarele trei fiind aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de Rai şi aducerea aminte de iad.

La final, Înaltpreasfinția Sa le-a adresat mulțumiri elevilor teologi care au purtat în mâini câte o icoană, acestea fiind oferite în dar elevilor de tinerii din grupul de voluntari „Buna Vestire” al Catedralei Mitropolitane, coordonat de protosinghelul Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane.

De asemenea, Mitropolitul Andrei a vorbit despre importanța și semnificația Praznicului Bunei Vestiri.

Hramul Mitropoliei

Sărbătoarea va culmina luni, 25 martie, începând cu ora 9:30, când, în Catedrala Mitropolitană, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de șase ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, care împlinește 13 ani de slujire la Cluj. Alături de Mitropolitul Clujului vor sluji: Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și Preasfinţitul Părinte GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Praznicul Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 18 ani, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. După moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea mitropolit al Clujului.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...