Duminica Sfântului Grigorie Palama, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 20, 2022 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), 20 martie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Triumful rugăciunii”. Pornind de la minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, ierarhul a vorbit despre întâlnirea personală cu Dumnezeu, explicând că aceasta este posibilă în rugăciune.

De asemenea, PS Benedict le-a explicat credincioșilor și faptul că rugăciunea trebuie să fie un mod de viață, arătând că Evanghelia de azi ne învață cum să dobândim curajul mijlocirii prin rugăciune.

„Evanghelia de astăzi ne sugerează curajul mijlocirii prin rugăciune: Doamne, miluiește-ne pe noi și lumea Ta. (…) E această extensie a rugăciunii pe care au practicat-o Părinții Bisericii. Mai întâi, miluiește-mă pe mine, păcătosul – eu sunt cel dintâi dintre păcătoși -, iar apoi extindem această rugăciune și pentru întreaga lume. Zic că e curajul mijlocirii prin rugăciune, pentru că au fost patru prieteni care s-au rugat pentru prietenul lor (n.r. slăbănogul din Capernaum) ca Domnul să-i redea sănătatea.”

 

La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa le-a reamintit clujenilor că singura șansă de a schimba ceva în lume este prin rugăciune, așa cum ne și învață Sfântul Ierarh Grigorie Palama, pomenit astăzi în Biserica Ortodoxă. Totodată, l-a felicitat pe părintele arhidiacon Petru Buta, cu prilejul zilei de naștere.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de Sergiu Stanciu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși tineri și credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...