Elevii de 10 la Bacalaureat, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, premiați de IPS Andrei | Slujire la Catedrala Mitropolitană

de | iul. 16, 2023

În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), 16 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul i-a felicitat și premiat pe cei doi absolvenți de liceu, din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, care au obținut nota 10 la Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2023.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Slăbănogie sufletească”, în cadrul căruia a spus că păcatul este cel care stă la baza neputințelor noastre trupești și sufletești, la fel cum a stat la baza slăbănogiei trupești a slăbănogului din Capernaum, vindecat de Hristos. Ierarhul a vorbit și despre slăbănogia sufletească, făcând referire la cele 4 funcțiuni ale sufletului: rațiune, sentiment, voință și conștiință.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog drd. Iulian-Ioan Floriștean. Totodată, la finalul Liturghiei, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul misionar Ovidiu Vasile Gavrea, de la bisericuța „Sfinții Apostoli Andrei și Pavel” a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Premierea elevilor de 10 la BAC

La finalul slujbei, ierarhul i-a felicitat și premiat pe cei doi absolvenți de liceu, din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, care au obținut nota 10 la examenul național de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2023. Este vorba despre elevul Codrin Berinde de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca și Dora Părăuan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița.

Cei doi absolvenți de liceu au primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei o diplomă de apreciere, o carte de rugăciuni și un premiu în valoare de 1000 de lei.

La eveniment a fost prezent și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, care a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru purtarea de grijă pe care o are față de tineri și pentru valorificarea excelenței în educație, iar celor doi absolvenți le-a dorit să-și valorifice foarte bine potențialul.

A devenit deja o tradiție ca Arhiepiscopia Clujului să îi gratuleze în mod festiv pe elevii merituoși din cadrul Eparhiei, care au avut rezultate de excepţie la învăţătură, atât ca o formă de recunoaştere a performanţelor lor, cât și pentru a sublinia grija Bisericii pentru soarta tinerilor și pentru educaţia viitoarelor generaţii.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA