Elevii de 10 la Bacalaureat, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, premiați de IPS Andrei | Slujire la Catedrala Mitropolitană

de | iul. 16, 2023

În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), 16 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul i-a felicitat și premiat pe cei doi absolvenți de liceu, din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, care au obținut nota 10 la Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2023.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Slăbănogie sufletească”, în cadrul căruia a spus că păcatul este cel care stă la baza neputințelor noastre trupești și sufletești, la fel cum a stat la baza slăbănogiei trupești a slăbănogului din Capernaum, vindecat de Hristos. Ierarhul a vorbit și despre slăbănogia sufletească, făcând referire la cele 4 funcțiuni ale sufletului: rațiune, sentiment, voință și conștiință.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog drd. Iulian-Ioan Floriștean. Totodată, la finalul Liturghiei, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul misionar Ovidiu Vasile Gavrea, de la bisericuța „Sfinții Apostoli Andrei și Pavel” a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Premierea elevilor de 10 la BAC

La finalul slujbei, ierarhul i-a felicitat și premiat pe cei doi absolvenți de liceu, din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, care au obținut nota 10 la examenul național de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2023. Este vorba despre elevul Codrin Berinde de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca și Dora Părăuan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița.

Cei doi absolvenți de liceu au primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei o diplomă de apreciere, o carte de rugăciuni și un premiu în valoare de 1000 de lei.

La eveniment a fost prezent și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, care a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru purtarea de grijă pe care o are față de tineri și pentru valorificarea excelenței în educație, iar celor doi absolvenți le-a dorit să-și valorifice foarte bine potențialul.

A devenit deja o tradiție ca Arhiepiscopia Clujului să îi gratuleze în mod festiv pe elevii merituoși din cadrul Eparhiei, care au avut rezultate de excepţie la învăţătură, atât ca o formă de recunoaştere a performanţelor lor, cât și pentru a sublinia grija Bisericii pentru soarta tinerilor și pentru educaţia viitoarelor generaţii.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...