Episcopul Benedict Bistrițeanul, în mijlocul comunității din Prundu Bârgăului

de | dec. 13, 2020

În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină), 13 decembrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vizitat comunitatea ortodoxă din Prundu Bârgăului. A devenit o tradiție ca, în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Nicolae, comunitatea parohială să-și serbeze hramul.

De la ora 10:00, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preoții parohi Vasile Turc și Florin Celsie, precum și alți preoți din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și i-a îndemnat pe credincioși să ia parte la slujbele bisericii.

„La biserică trebuie să mergem cu smerenie și să ne bucurăm de cina pe care, cu atâta dragoste, ne-o oferă Dumnezeu.”

„Biserica noastră este loc al ospățului, al cinei. Și, cum venim la biserică? Venim cu smerenie, cu disponibilitate, cu frică, cu puținătate lăuntrică, pentru că nu suntem vrednici de cinstea pe care ne-o face Dumnezeu, ca să stăm cu El la masă. El este Cel care ne oferă masa. Trebuie să fie foarte dureros pentru cineva care pune suflet în masa, în ospățul, în întâlnirea pe care El o organizează și omul să nu se bucure de această invitație. Ba, mai mult decât atât, să aducă atâtea motive puerile prin care să își argumenteze lipsa”, a spus ierarhul.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Florin Celsie, iar doamnei Maria Vrășmaș, dirijoarea Corului parohial, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

La final, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru toți preoții parohiei care au trecut la Domnul, printre care se numără și preotul Ioan Jauca, care a păstorit comunitatea din Prundu Bârgăului timp de patru decenii, în perioada 1979-2019. Acesta a trecut la Domnul la data de 17 noiembrie 2020.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și măsurilor igienico-sanitare impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

Tot astăzi, ierarhul a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială a Parohiei Prundu Bârgăului I, care, în ultimul an, a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

Scurt istoric

Biserica din Prundu Bârgăului, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”, după mărturisirile credincioşilor, precum şi după înscripţia care se găseşte pe faţada bisericii, unde se menţionează scurt: „construită în 1837, renovată în 1879, zugrăvită în exterior în 1973”. Lăcașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena.

Din anul 1957, la Prundu Bârgăului există două parohii. În prezent, biserica este deservită de preoţii parohi: Florin Celsie (Parohia I) şi Vasile Turc (Parohia II).

Mai multe fotografii AICI 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă în perioada 3-6 decembrie 2024, marcând 100 de ani de la înființare. Marți 3 decembrie, între orele 10 și 17, se desfășoară...