Denia celor 12 Evanghelii | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mai 2, 2024

În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Denia celor 12 Evanghelii.

În cadrul deniei, ierarhii și clericii au citit cele douăsprezece pericope evanghelice care prezintă tabloul complet al patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.

După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Hristos și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Mitropolitul Andrei, ajutat de Episcopul-vicar Benedict și de ceilalți preoți slujitori, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese din Altar și, purtând-o în procesiune, a așezat-o în naosul Catedralei.

„Scoaterea Sfintei Cruci din Altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în naosul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa în istorie, în lume.”

 

La finalul deniei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a vorbit credincioșilor prezenți despre chemarea la pocăință pe care o face Biserica prin deniile din Săptămâna Patimilor și prin lecturarea celor 12 Evanghelii.

„Să-I cerem lui Dumnezeu harul de a ne vedea păcatele (…) și să ne mângâie cu harul pocăinței, care ne face curajoși în viața duhovnicească și ne dă putere să ne strigăm păcatele, iar în felul acesta să călcăm pe urmele Evangheliei care s-a vestit cu prisosință în această seară”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

 

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

În Sfânta și Marea Vineri, 3 mai, începând cu ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Prohodul Domnului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA