IPS Andrei a sâvârșit Liturghia din Joia Mare și rânduiala spălării picioarelor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mai 2, 2024

În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul a oficiat rânduiala spălării picioarelor.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația zilei a patra din Săptămâna Patimilor: Sfânta și Marea Joi. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat rolul și importanța Sfintei Liturghii în viața Bisericii, explicându-le credincioșilor prezenți că în Joia Mare, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul a sfințit pâinea și vinul, acestea fiind numite în popor „Paști”. Credincioșii le vor putea primi începând de sâmbătă, 4 mai, ora 10:00, de la Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane. Pentru acest an s-au pregătit 15.000 de recipiente, acestea fiind pregătite cu ajutorul voluntarilor din asociațiile de tineret ale Arhiepiscopiei Clujului, conform consilierului economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. Sorin Câlea.

Rânduiala spălării picioarelor

În Sfânta și Marea Joi o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale, biserici și mănăstiri. Ierarhul sau starețul mănăstirii spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și la iubirea aproapelui.

La finalul Liturghiei, urmând exemplul Mântuitorului Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece clerici și teologi.

 

Importanța zilei

Slujba de astăzi a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. În cadrul Proscomidiei a fost scos și pregătit un Agneț special, sfințit în cadrul Liturghiei, care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, prunci nou botezați sau în alte situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată tot anul în chivotul de pe Sfânta Masă a Altarului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA