Joia Mare, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca | PS Benedict a săvârșit rânduiala spălării picioarelor

de | mai 2, 2024

În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, zi care amintește de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în sobor de clerici, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți.

În cadrul Liturghiei, PS Părinte Benedict a sfințit pâinea și vinul, numite în popor „Paști”. Acestea vor fi oferite credincioșilor care participă la slujbele de la paraclisul instituției de învățământ teologic.

De asemenea, Preasfinția Sa a rostit un scurt cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța evenimentelor din Sfânta și Marea Joi.

 

Rânduiala spălării picioarelor

În Sfânta și Marea Joi o rânduială specifică este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în catedrale, biserici și mănăstiri. Ierarhul sau starețul mănăstirii spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Această rânduială este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și la iubirea aproapelui.

La finalul Liturghiei, urmând exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, Episcopul-vicar Benedict, care este cadru universitar al facultății, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece părinți profesori și studenți teologi.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA