Episcopul-vicar Benedict a participat la sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea

de | sept. 27, 2023

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, miercuri, 27 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de ierarhi, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea.

În curtea Catedralei Arhiepiscopale, pe un podium special amenajat, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de  Akhaltsikhe și Tao-Klargeti (Patriarhia Georgiei), Înaltpreasfințitul Părinte  Naum, Mitropolit de Ruse, (Patriarhia Bulgariei), Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Episcop-vicar al Patriarhiei Antiohiei, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Soborul ierarhilor a fost înconjurat de preoții din Protoieria Râmnicu-Vâlcea și stareți ai mănăstirilor vâlcene.

Manifestările duhovnicești au debutat în ajunul sărbătorii când a fost săvârșită slujba de priveghere și au fost încununate de comuniunea liturgică din ziua prăznuirii sale.

Cu prilejul sărbătorii ocrotitorului spiritual al Râmnicului, au fost așezate spre închinare moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, pe care le-a cinstit și Sfântul Ierarh Antim în timpul păstoriri sale la Râmnic.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la finalul Sfintei Liturghii, a arătat că „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a așezat în inimile păstoriților săi îndemnul de a păstra dreapta credință și de a cultiva virtuțile creștine, pentru care nu a pregetat să învețe clerul și credincioșii. Înţelept şi iscusit păstor al turmei sale, s-a rugat lui Dumnezeu ca să-l întărească în vreme de răstriște şi a primit putere să înfăptuiască o amplă lucrare culturală și duhovnicească, ale cărei roade au luminat poporul român veacuri la rând. Sfântul Antim este învățător al credinței, dar și smerit rugător și mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, arătând tuturor dragostea lui desăvârșită pe care a mărturisit-o în bucuria slujirii aproapelui. A fost împodobit cu toate virtuțile, însă a ales ca prin toate să rămână un mărturisitor a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sfântul Antim Ivireanul a fost ales în anul 1999 drept ocrotitor spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, oraș căruia i-a deschis drumul spre devenirea sa drept „capitală a tipografilor”.

Mai multe fotografii AICI

Sursă text și foto: Arhiepiscopia Râmnicului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...