Episcopul-vicar Benedict a sfințit capela mortuară din localitatea Dipșa

de | iun. 11, 2023

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 11 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Dipșa, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de sfințire a capelei mortuare din localitate, construită cu sprijinul Primăriei Galații Bistriței, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Dipșa.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, parohul comunității – preotul Liviuț Costel Tătar, precum și alți clerici invitați.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în edificarea capelei, în frunte cu parohul Liviuț Tătar și primarul comunei Galații Bistriței – Vasile Vermeșan.

Scurt istoric

Satul Dipșa este atestat documentar începând cu anul 1330.

Biserica – monument istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, datează din anul 1482, construcția fiind caracteristică goticului târziu. De-a lungul timpului, lăcașul a trecut prin mai multe etape de restaurare, rezistând vitregiilor vremii. Nava bisericii, inițial fiind realizată în stil gotic, a fost modificată în forma boltită, în epoca barocă.

Biserica din Dipșa este cunoscută și sub denumirea de „Biserica scroafei”. Conform unei legende, biserica a fost construită din banii pe care i-ar fi găsit o scroafă, într-o căldare ascunsă sub pământ. Pentru acest motiv, pe unul dintre contraforții bisericii se află o miniatură a unei scroafe, prin care devine unică în peisajul bisericilor-monument istoric.

În anul 1974, biserica a fost achiziționată de la cultul evanghelic luteran, de credincioșii ortodocși din localitate, fiind sfințită în anul 1990, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Între anii 2017-2022, printr-un proiect pe fonduri europene, biserica a fost reparată capital, renovată și adaptată exigențelor liturgice ortodoxe. Astfel, la data de 29 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a resfințit lăcașul de cult.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa /  Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea casei parohiale din Șieuț

Liturghie arhierească și sfințirea casei parohiale din Șieuț

În Duminica a 27-a după Rusalii (a tămăduirii femeii gârbove), 10 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia...

Hramul Parohiei Bistrița Bârgăului I și sfințirea capelei mortuare

Hramul Parohiei Bistrița Bârgăului I și sfințirea capelei mortuare

Duminică, 10 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Nicolae” - Bistrița Bârgăului I, Protopopiatul Bistrița, cu prilejul...