Episcopul-vicar Benedict a slujit la hramul Mănăstirii Brâncoveni, județul Olt

de | aug. 16, 2023

În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, miercuri, 16 august 2023, la Mănăstirea Brâncoveni, județul Olt, cu ocazia hramului și a cinstirii Sfinților Martiri Brâncoveni – ocrotitorii Episcopiei Slatinei și Romanaților, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile de la strană au fost oferite de către membrii grupului psaltic ai Catedralei Episcopale Slatina, condus de pr. Florin Leonte și membri ai corului Mănăstirii Antim din București, condus de pr. Dan Alexandru Spătariu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care, în prima parte, a tâlcuit textul evanghelic citit la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, legat de ce înseamnă «partea cea bună» pe care a ales-o Maria, spre deosebire de sora ei, Marta, care pentru noi, creștinii, «este Hristos și dragostea Lui»”. Apoi, în cea de-a doua parte a cuvântului, ierarhul a făcut referire la martiriul Sfinților Brâncoveni, pentru care teama și înfricoșarea morții nu i-a făcut să se despartă de Hristos ci, mai degrabă, prin El să găsească viața cea veșnică, aducând aminte și de cuvintele Sf. Ap. Pavel către Romani: „Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? Precum este scris: «Pentru Tine suntem omorâţi toată ziua, socotiţi am fost ca nişte oi de junghiere». Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit, căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru” (8, 35-39). De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat și faptul că data de 16 august este declarată zi națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

 

La rândul Său, PS Sebastian a mulțumit tuturor celor care au răspuns chemării de a-i cinsti pe Sfinții Martiri Brâncoveni, atât ierarhului invitat, cât și slujitorilor (preoți și diaconi), psalților și credincioșilor, acordând la final domnului senator Liviu-Dumitru Voiculescu și domnului deputat Emil-Florin Albotă Ordinul „Crucea Oltului” – cea mai înaltă distincție a Eparhiei, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat lucrărilor desfășurate la Catedrala Episcopală.

Mănăstirea Brâncoveni are 36 de viețuitoare, stareţă este stavrofora Eufrosina Stanciu, iar slujitori sunt ierom. Antonie Veselin şi diac. Nectarie Veselin.

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Pr. Dan Camen / Episcopia Slatinei și Romanaților

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...