Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, în mijlocul consătenilor din Brăzești, în a treia zi de Crăciun

de | dec. 27, 2023

În a treia zi de Crăciun, miercuri, 27 decembrie 2023, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești, filie a Parohiei Ortodoxe din Sartăș, județul Alba, ținutul natal al ierarhului.

În fața bisericii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de un sobor de clerici, alături de consăteni și tineri îmbrăcați în straie populare.

Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici din Arhiepiscopia Clujului și Alba Iuliei. Din sobor au făcut parte preotul paroh Ioan Vesa – tatăl ierarhului, preoții protopopi Alexandru Constantin Ciui( Protopopiatul ClujII) și Alexandru Rus (Protopopiatul Turda), secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – pr. dr. Bogdan Chiorean și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța sărbătorii de astăzi, când este pomenit Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

 

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Vesa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

La rându-i, PS Părinte Benedict și-a exprimat bucuria slujirii în ținutul natal, în cea de-a treia zi de Crăciun, și a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Verșuri” la Marea Trecere, în satul Brăzești, județul Alba, semnată de cantorul Ioan Andrașiu (fost cântăreț în filia Brăzești). Apărută anul acesta la Editura Renașterea, cartea a fost prefațată și coordonată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, încadrându-se în tematica anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Volumul contine câteva compoziții funebre din repertoriul satului Brăzești, județul Alba, care arată felul cum au întâmpinat, prin cântare, oamenii din mediul rural ceasul morții.

După oficierea Sfintei Liturghii, un grup de tineri din localitate a interpretat „Craii”, o scenetă populară de Crăciun, cu caracter religios.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, a numeroși credincioși și a fiilor satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Scurt istoric

Biserica „Învierea Domnului” din Brăzești a fost construită între anii 1936-1937, fiind sfințită de Mitropolitul Nicolae Colan. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Între ani 1997-1999, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vesa, tatăl Episcopului-vicar Benedict, care din anul 1983 până în prezent păstorește Parohia Sartăș și Filia Brăzești, din Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...