Evocarea Episcopului Vasile Flueraș și lansare de carte, la un an de la trecerea la Domnul

de | oct. 6, 2022

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la dimisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 6 octombrie 2022, de la ora 19:00, un eveniment cultural și comemorativ, intitulat „Cel ce te îmbrățișa cu un zâmbet. In memoriam PS Vasile”, în cadrul căruia a fost evocat Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Someșanul”, în perioada 1998-2019, care a trecut la Domnul în data de 8 octombrie 2021. De asemenea, a fost lansat volumul „Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș. Mărturii de suflet”.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, numeroși clujeni, clerici, oameni de cultură, tineri, precum și fii duhovnicești și ucenici de-ai Episcopului Vasile.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Episcop Vasile, numindu-l „bun și blând” și „icoană luminoasă și smerită care L-a slujit pe Dumnezeu până la epuizare”.

Apoi a avut loc lansarea cărții „Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș. Mărturii de suflet”, apărută la Editura Renașterea, la împlinirea unui an de la trecerea la Domnul a blândului și bunului ierarh. Lucrarea, coordonată de prof. Raluca Ioana Irimia, reunește un număr de 54 de mărturii adunate de la ucenici, fii duhovnicești și oameni care au interacționat cu vrednicul de pomenire ierarh.

Cartea a fost prezentată publicului de următorii invitați: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhimandritul Dumitru Cobzaru – exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și prof. univ. emerit dr. Mirela Gherman-Căprioară – fost director medical, în perioada 2012-2014, al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, ctitoria de suflet a PS Vasile. Totodată, a luat cuvântul și coordonatoarea lucrării, prof. Raluca Ioana Irimia, care le-a mulțumit tuturor celor ce au făcut posibilă tipărirea cărții.

La finalul lansării, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt evocator, spunând că Părintele Episcop Vasile a fost și rămâne pentru noi „chipul bucuriei și al dărniciei”.

 

În cadrul serii, Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, dirijat de Doina Costin, a susținut un scurt recital muzical.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

„Prin acest tip de evenimente, ne dorim ca Muzeul Mitropoliei Clujului să-și afirme și întărească rolul de centru cultural reprezentativ al urbei clujene, spațiu de reflecție, studiu, expunere și manifestare a elementelor fundamentale și definitorii ale Ortodoxiei din spațiul transilvan, o instituție vie care să construiască și să consolideze punți de legătură cu instituții, dar mai ales cu oamenii care-i vor trece pragul”, a spus pr. Cornel Coprean.

Sâmbătă, 8 octombrie, în ziua când se împlinește un an de la trecerea la Domnul a Episcopului Vasile, în Catedrala Mitropolitană, după Vecernie, va fi oficiată slujba Parastasului. Vor sluji cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, alături de un sobor de clerici.

 

Scurtă biografie

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în Cluj-Napoca. Din vara anului 1998, în urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, de către un sobor de ierarhi, în frunte cu Patriarhul Teoctist Arăpașu.

Ca ierarh a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară, fiind decorat de președintele României, în februarie 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

În luna septembrie 2014, a suferit un accident vascular cerebral. La finalul anului 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească. După o lungă suferință, a trecut la Domnul în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Mitropolitul Bartolomeu Anania. Biografia detaliată poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...