Expoziția-simpozion „SCRISORI DE PE FRONT” la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj

de | mart. 11, 2024

„Extinzând conceptul de curatorial pentru a lua în considerare mai multe zone de contact, ansambluri și acumulări de corpuri și subiecte, precum și conexiunile lor discursive, doresc să propun expoziția ca metodă potențială de cercetare în însuși procesul de devenire”. (Paul OʼNeill, „Expozițiile ca forme curatoriale”, Revista Arte Vizuale, 2020, pag 14)

Conceptul curatorial încă din etapa de laborator și până în forma finală acceptată ca variantă coerent definită ideatic, se afirmă într-o dinamică permanentă a posibilităților de abordare a temei propuse. În dosarul de față dezbaterea activează prin interferență trei fronturi: arta cultă plastică / vizuală, literatura și arta populară. Decupajele tematice propun un discurs clasic cu nuanțe moderne și contemporane unde dominanta rămâne prezența unei umanități îndepărtate reluate prin reconstituiri și restituiri actualizate a spațiului „unde s-a născut veșnicia”.

Inserarea fragmentelor literare în discursul curatorial inițiază o notă subtilă dar absolut necesară în determinarea conștiinței umanității pentru a recomemora ororile trecutului prin intermediul creației ca factor militant și moralizator. „Scrisorile de pe front”, însemnările mitropolitului Bartolomeu Anania, a Excelenței Sale Regina Maria, reașază pictorul, iconograful, fotograful consacrat, sau ucenic, în starea naturală a artistului militant pentru pace, lăsându-se uneori inspirat de „lucrul cu ațele”, al mâinilor născătoarelor de viață.

Conceptul curatorial mizează pe așezarea pe simeze a operelor artiștilor consacrați și a viitorilor posibili artiști de vocație încă în stadiul formativ, creându-se astfel o abordare și pedagogică a ceea ce înseamnă analiză comparativă constructivă a raportului estetic și ideatic dintre generații participante în dosarul de față la restaurarea și repunerea în mișcare a tradițiilor semnalând eminența unei noi căderi a omenirii. Galeria Itinerantă PunctForte este constituită ca un spațiu de exersare curatorială de tip școală dar în același timp o platformă de promovare a unei conduite estetice și ideatice progresiste tocmai prin invitația la masa dezbaterilor academice a ucenicilor dedicați maratonului excelenței prin frumusețe.

Fizionomia cercetării se impune a fi „văzută și privită” ca și o evaluare a actului artistic printr-o metodologie de factură didactică conferind „spații-de-arhivare”/„spații-de-învățare”/„spații -de-dezbateri”/„spații-de-socializare, unde ucenicul se așază în concurență constructivă cu artiști consacrați, mediu în care are privilegiul de a contribui la reformularea și reașezarea discursului artei populare în arealul artei culte.

Curatorul proiectului expozițional: Dir. Lect. Univ. Dr. Marius Dan Ghenescu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate anunță startul înscrierilor la a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc. Entitățile muzeale și culturale care doresc să participe la ediția a doua a evenimentului, pot solicita fișa...

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...