Familia creştină – apărătoarea valorilor ancestrale

de | dec. 13, 2015

Duminică, 13 decembrie 2015, în a XXVIII-a duminică după Rusalii, a Sfinţilor Strămoşi, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Someşeni, Protopopiatul Satu Mare.

Oficierea Sfintei Liturghii Arhiereşti în această localitate de la marginea judeţului Satu Mare a fost prilejuită de sfinţirea capelei mortuare din localitate. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din zonă.

Cuvântul de învăţătură al PS Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la importanţa păstrării valorilor ancestrale ale poporului român prin familia creştină. Neamul românesc a străbătut mileniile prin familia creştină, formată din soţ, soţie şi copii. Căsătoria se face între un bărbat şi o femeie, nu între doi soţi, care poate lăsa loc interpretărilor, iar acest lucru trebuie garantat prin Constituţia României.

Pentru eforturile pe care le-a depus în activitatea pastoral misionară şi administrativ bisericească în cei 8 ani de când este în această parohie, preotul Alin Andreescu a primit Gramata Episcopală.

Biserica parohială din Someşeni a fost construită în 1898, prin contribuţia credincioşilor. A fost târnosită în 1935, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, după ce, în anii precedenţi, a fost dotată cu trei clopote şi a fost pictată. A fost renovată de mai multe ori. Creştinii din parohie au avut mult de suferit de pe urma inundaţiilor din 1970, satul, situat în lunca Someşului, suferind mari distrugeri. Atunci, în luna mai, din 190 de case, 60 au fost luate de ape, iar pe locul lor nu s-au construit alte case, ci cele 60 de familii şi-au refăcut casele cu ajutorul statului, în centrul de comună, care este în localitatea Apa. Numele satului se trage de la râul Someş, care trece prin partea de sud al lui.

A consemnat pentru radio Renașterea Andrei Farcaș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...