Festivalul‑concurs „Lăudaţi pe Domnul!”, ediția a XV-a

de | oct. 27, 2023

Iubitorii cântului bizantin din Capitală au participat vineri seară, 27 octombrie 2023, la Palatul Patriarhiei, unde a avut loc etapa finală a celei de‑a 15‑a ediții a Festivalului‑concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, care a cuprins concertul final și concursul de interpretare. În cadrul evenimentului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Muzica bisericească susține rugăciunea liturgică”. La final, a avut loc și festivitatea de premiere a compozitorilor, grupurilor psaltice și invitaților speciali ai festivalului‑concurs.

La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În etapa finală a competiției, organizată de Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, s‑au calificat șase grupuri psaltice ale instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar din București, Iași, Craiova, Cluj‑Napoca, Alba Iulia și Arad. Corurile au interpretat două piese psaltice, una impusă din repertoriul lui Macarie Ieromonahul și o piesă la alegere din repertoriul compozitorilor români Macarie Ieromonahul, Anton Pann sau Dimitrie Suceveanu.

Din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, la festivalul-concurs a participat grupul psaltic al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu. Grupul a obținut mențiunea a III-a, la Secțiunea A – interpretare.

 

Juriul a fost format din: prof. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București; pr. lect. dr. Zaharia Matei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; lect. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași; pr. prof. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu; prof. dr. Elena Chircev de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj‑Napoca; pr. prof. Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și prof. dr. Veronica Demenescu de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Pe parcursul evaluării, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a susținut un recital de muzică psaltică, avându‑l ca invitat special pe prof. Achilleas Chaldaiakis, din Grecia.

La finalul concertului, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române, a anunțat câștigătorii celor două secțiuni.

Câștigătorul Secțiunii A, interpretare, a fost Grupul psaltic „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

La Secțiunea B, compoziție, categoria 1, premiul 1 a fost oferit lui Cătălin Alin Cernătescu, cercetător științific la Universitatea Națională de Muzică din București. Premiul 2 a fost câștigat de pr. Virgil Ioan Nanu, de la Mănăstirea Stavropoleos din București, iar premiul 3 a fost oferit diaconului Gabriel Nicușor Bercaru, protopsalt la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

La categoria a 2‑a, premiul 1 a fost câștigat de Alexandru Semeniuc, student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași; premiul 2 a fost acordat lui Robert Dumitru Burcă, student la aceeași instituție de învățământ academic, iar premiul 3 a fost oferit lui Mihnea Dușcă, student la Universitatea Națională de Muzică din București.

 

În timpul ceremoniei de premiere, cei prezenți au audiat un fragment din lucrarea câștigătoare la Secțiunea B, categoria I, lucrări psaltice, interpretat de Dan Spătăriu, protopsaltul Mănăstirii Antim din București, al cărei autor este Cătălin Cernătescu.

Câștigătorii celor două secțiuni au primit premiile din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar invitații speciali Diploma 2023 – „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, cu medalie.

La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Muzica bisericească susține rugăciunea liturgică”.

https://www.youtube.com/watch?v=cnJ34AGj9XA&t=3064s

 

Mai multe fotografii AICI

Sursă text: Diac. Andrei Butu / Ziarul Lumina

Foto credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...