Festivalul Internațional de Artele Spectacolului Muzical SCENA la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”

de | nov. 1, 2023

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului Muzical SCENA, organizat de  Centrul de cercetare și creație artistică INTERART al  Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” se va desfășura, între 2-5 noiembrie 2023, iar ediția din anul acesta este dedicată secolului al XIX-lea, cu precădere Romantismului. Evenimentele festivalului s-au coagulat în jurul pianului – instrument predilect al compozitorilor acestei epoci – și al temei călătoriei geografice, imaginare sau simbolice, care i-a inspirat pe romantici.

În acest an, Festivalul SCENA se va deschide cu un curs de măiestrie pe care pianista Georgiana Fodor îl va susține joi 2 noiembrie, între orele 10-13 în sala festivă a Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj. Tot joi 2 noiembrie, începând cu ora 13, scenografa CarmencitaBrojboiu va susține o conferință dedicată tinerilor creatori de spectacole, găzduită de Institutul Francez.În seara aceleași zile, la ora 19, la Opera Maghiară va avea loc spectacolul de balet Raymonda de Alexandr Glazunov, în coregrafia Liviei Tulbure-Gună, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Horváth Jozsef.

Vineri, 3 noiembrie festivalul va continua cu un atelier de scenografie susținut, de la ora 14, de CarmencitaBrojboiu, iar seara, la ora 19, Filarmonica „Transilvania” va găzdui un concert simfonicde excepție  în care pianistul Christophe Alvarez și dirijorul Alexander Humala vor prezenta, într-o inspirată versiune interpretativă, cele două Concerte pentru pian și orchestră de Fréderic Chopin.

Sâmbătă 4 noiembrie, de la ora 11 se va desfășura, online, Simpozionul cu tema,  „Călător și călătorie în epoca romantică”, la care vor participa invitați din țară și  străinătate, iar la ora 17,LibăriaLibrariumBook Corner din str. Eroilor nr. 15 va fi gazda lansării cărții profesoarei și regizoarei Diana Todea-Sahlean :Giuseppe Verdi regizor de operă? Caietele scenice verdiene, apărută la Editura Presa universitară clujeană, în acest an.

Festivalul se va închide, duminică 5 noiembrie cu un concert cameral susținut la ora 19, la sala Reduta a Muzeului Etnografic de către violistul Flavius Ignat și pianista Georgiana Fodor. Vor fi interpretate Romanța op. 85 in Fa major de Max Bruch, Sonata „Arpeggione” de Franz Schubertși Sonata pentru violă și pian in re minor de Mihail Glinka.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară - Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții...