Festivalul Internațional de Artele Spectacolului Muzical SCENA la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”

de | nov. 1, 2023

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului Muzical SCENA, organizat de  Centrul de cercetare și creație artistică INTERART al  Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” se va desfășura, între 2-5 noiembrie 2023, iar ediția din anul acesta este dedicată secolului al XIX-lea, cu precădere Romantismului. Evenimentele festivalului s-au coagulat în jurul pianului – instrument predilect al compozitorilor acestei epoci – și al temei călătoriei geografice, imaginare sau simbolice, care i-a inspirat pe romantici.

În acest an, Festivalul SCENA se va deschide cu un curs de măiestrie pe care pianista Georgiana Fodor îl va susține joi 2 noiembrie, între orele 10-13 în sala festivă a Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj. Tot joi 2 noiembrie, începând cu ora 13, scenografa CarmencitaBrojboiu va susține o conferință dedicată tinerilor creatori de spectacole, găzduită de Institutul Francez.În seara aceleași zile, la ora 19, la Opera Maghiară va avea loc spectacolul de balet Raymonda de Alexandr Glazunov, în coregrafia Liviei Tulbure-Gună, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Horváth Jozsef.

Vineri, 3 noiembrie festivalul va continua cu un atelier de scenografie susținut, de la ora 14, de CarmencitaBrojboiu, iar seara, la ora 19, Filarmonica „Transilvania” va găzdui un concert simfonicde excepție  în care pianistul Christophe Alvarez și dirijorul Alexander Humala vor prezenta, într-o inspirată versiune interpretativă, cele două Concerte pentru pian și orchestră de Fréderic Chopin.

Sâmbătă 4 noiembrie, de la ora 11 se va desfășura, online, Simpozionul cu tema,  „Călător și călătorie în epoca romantică”, la care vor participa invitați din țară și  străinătate, iar la ora 17,LibăriaLibrariumBook Corner din str. Eroilor nr. 15 va fi gazda lansării cărții profesoarei și regizoarei Diana Todea-Sahlean :Giuseppe Verdi regizor de operă? Caietele scenice verdiene, apărută la Editura Presa universitară clujeană, în acest an.

Festivalul se va închide, duminică 5 noiembrie cu un concert cameral susținut la ora 19, la sala Reduta a Muzeului Etnografic de către violistul Flavius Ignat și pianista Georgiana Fodor. Vor fi interpretate Romanța op. 85 in Fa major de Max Bruch, Sonata „Arpeggione” de Franz Schubertși Sonata pentru violă și pian in re minor de Mihail Glinka.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Memorialul Gherla vă invită duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 12.30 la o dublă lansare de carte: „Cântecul pietrei” și „Pe drumul închisorii”. Amândouă volumele sunt dedicate memoriei părintelui Nicolae Bordașiu. Primul volum este de poezie, „Cântecul Pietrei”,...