Festivitatea de încheiere a anului școlar pentru elevii de liceu de la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca | Arhim. Efrem Vatopedinul: Sfaturi pentru elevi, profesori și părinți

de | iun. 15, 2023

Joi, 15 iunie 2023, la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a avut loc Festivitatea de încheiere a anului școlar pentru cei 239 de elevi din clasele IX-XI de la specializările Teologie Pastorală, Șțiințe ale Naturii și Filologie. Aceștia au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în anul școlar 2022-2023, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.

Festivitatea a avut loc de  la ora 11:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Arhimandritului Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a cadrelor didactice și a părinților elevilor.

În cadrul festivității, cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură și la concursurile și olimpiadele la care au participat în acest an școlar. Cu acest prilej, diriginții lor i-au felicitat și le-au oferit diplome și cărți.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a spus elevilor că marii părinții duhovnicești, asemenea starețului Efrem Vatopedinul, au două mari calități: intră în legătură cu Dumnezeu, prin rugăciune, pentru toate nevoile noastre și ne comunică nouă ce le spune Dumnezeu.

 

Preacuviosul părinte stareț Efrem a rememorat anii de școală și i-a îndemnat pe elevi să pună accent pe învățătură, dar să nu uite de învățătura lui Hristos, iar pe profesori i-a îndemnat să se roage pentru elevii lor la fel cum o fac pentru copiii lor.

 

De asemenea, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul instituției de învățământ, a reiterat mesajul părintelui arhimandrit Efrem și a spus că profesorii au menirea, înainte de a oferi cunoaștere, să-i poarte pe elevii lor în rugăciune.

La finalul festivității, pr. director Liviu Vidican-Manci i-a oferit oaspetelui din Sfântul Munte Athos o icoană cu Maica Domnului, pictată pe sticlă, de unul din elevii colegiului.

La rândul său, Arhim. Efrem Vatopedinul a oferit elevilor care au primit premiul I câte o icoană cu Maica Domnului din Sfântul Munte Athos, iar celorlalți tineri câte o cruciuliță.

Anul acesta au absolvit clasele IX-XI un număr de 239 de elevi. Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul școlar trecut. Aceștia au studiat la cele trei secții ale colegiului: Teologie Pastorală, Filologie și Științe ale naturii.

După festivitatea de absolvire, părintele stareț Efrem, însoțit de cei doi ierarhi ai Eparhiei Clujului, a vizitat sediul facultății și s-a închinat în paraclisul instituției.

Cu acest prilej, Arhimandritul Efrem Vatopedinul i-a dăruit decanului Faculății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pentru biblioteca facultății, o copie după un Codice vatopedin din a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos. s-a aflat în perioada 13-15 iunie într-o vizită pastorală în Arhiepiscopia Clujului. Cu prilejul acestei vizite, a fost adusă și o copie după Sfânta Cruce a Împăratului Constantin cel Mare, care a fost dăruită comunității clujene.

 

71 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...