Hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești și aniversarea a 10 ani de la înființarea parohiei

de | apr. 9, 2023

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 9 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești, Protopopiatul Cluj I, cu prilejul hramului și a împlinirii a 10 ani de la înființarea parohiei.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Sebastian Rusu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Hristos, Biruitorul morții”, în cadrul căruia a explicat că Domnul Hristos a venit în lume ca Domn al Vieții și a biruit moartea, astfel inaugurând Împărăția cea nesfârșită odată cu Învierea Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei. La chinonic, interpreta de muzică populară Eugenia Corpodean Ciceu, Daria Mariș, Traian Abrudan și un grup de credincioși din cadrul Asociației „Oastea Domnului” din Florești au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, părintele paroh Sebastian Rusu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor floreșteni, precum și tuturor celor implicați în activitățile parohiei, în cei zece ani de la înființarea parohiei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Sebastian Rusu, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Totodată, ierarhul a acordat diplome de aleasă celor implicați în viața parohiei, iar elevilor din cadrul parohiei care participă și au participat la diverse olimpiade și competiții naționale și internaționale le-a oferit cărți duhovnicești, plachete aniversare și câte o icoană cu Domnul Iisus Hristos.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și centrale, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

 

Scurt istoric

Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești a fost înființată în anul 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, datorită creșterii numărului de credincioși. Între anii 2013-2016 a fost construită biserica parohială; în luna octombrie 2016, Mitropolitul Andrei a binecuvântat spațiul de slujire și lucrările efectuate până la data respectivă. În prezent, biserica, situată pe strada Cloșca, se află în proces de pictare, în tehnica frescă, fiind finalizată pictura în Sfântul Altar.

În cadrul parohiei se desfășoară multe activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru tineri și copii, iar pe viitor se are în vedere ridicarea unui centru catehetic.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Sebastian Rusu.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună din țară. În ultimii 15 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, câți erau în 2007, la peste 50.000 de locuitori, cât se preconizează că ar fi în prezent.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...