Hramul Bisericii „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Bistrița

de | ian. 7, 2023 | Actualitatea religioasă

În a doua zi după Bobotează, sâmbătă, 7 ianuarie 2023, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Bistrița, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, la demisolul bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și centrale.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi – preotul Paul Gavriloaie, preotul paroh Ioan Bujor,  precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Chemarea lui Ioan, chemarea omului”. Ierarhul a arătat că, printre multe altele, de la Sfântul Ioan Botezătorul învățăm virtutea smereniei.

 

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Bujor a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, precum și a oficialităților locale și centrale, în frunte cu deputatul Diana Morar și primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Bistrița a fost înființată în anul 2000, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă în data de 24 martie 2001, pe un teren aflat pe strada Mărăşeşti, nr. 3-5. Construirea lăcașului de cult i-a fost încredințată preotul paroh Ioan Bujor, care păstorește comunitatea parohială din data de 1 februarie 2001.

Din anul 2005 se slujește la demisolul bisericii, în prezent lucrându-se la tencuirea lăcașului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat...