Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare | Dezvelirea statuii arhiepiscopului Justinian

de | iun. 8, 2020

Duminică, 7 iunie 2020, de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Lăcașul de cult, prin tradiţie, își serbează hramul în duminica de Rusalii. Slujba a fost oficiată pe esplanada sfântului lăcaş, în faţa a numeroși credincioşi care au umplut curtea bisericii.

La sfârşitul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate spicele de grâu şi au fost înălţate rugăciuni pentru ocrotirea ţarinilor. Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” derulează de mai mulţi ani, împreună cu Primaria municipiului Baia Mare, proiectul „Zilele Culturale ale Băii Mari”, care, în  acest an, din cauza pandemiei, nu au avut aceeași amploare.

„Să ne rugăm lui Dumnezeu ca să se arate în noi roadele Duhului Sfânt”

 „Biserica lui Hristos este stâlp şi temelia adevărului, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în cuvântul de învățătură. „Ea este deţinătoarea întregului tezaur şi patrimoniu sacru, prin succesiune, de la Hristos şi Sfinţii Apostoli, până astăzi. Această încercare şi această izolare a fost o mare durere, o mare rană, o mare tristeţe, dar Dumnezeu ne ajută, că puterea este la El. Este în Biserică. Biserica noastră este una apostolică, pentru că Întâiul chemat Apostol al lui Hristos, Sfântul Apostol Andrei, ne-a adus Evanghelia şi nouă. A vorbit în limba protopărinţilor noştri, pentru că Duhul Sfânt le-a dat putere să vorbească în alte limbi… Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să se arate în noi, în viaţa noastră, a fiecărui creştin, a fiecărei familii, a fiecărei comunităţi, a poporului român, să se arate roadele Duhului Sfânt, să dovedim că suntem creştini. Numai aşa ne putem salva: prin credinţă în Dumnezeu, prin iubirea Maicii Domnului, prin urmarea şi mărturisirea lui Iisus Hristos cu toată tăria noastră”.

Binecuvântarea statuii vrednicului de pomenire arhiepiscopul Justinian

La intrarea în curtea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost ridicată, cu sprijinul autorităților locale, o statuie din bronz, în mărime naturală, a vrednicului de pomenire, Arhiepiscopul Justinian. Statuia a fost  dezvelită cu ocazia hramului sfântului locaş şi a Zilelor Culturale ale Băii Mari. Statuia este opera maestrului Ioan Marchiş, sculptor maramureşean, autor al mai multor opere de for public din Baia Mare, judeţ şi din ţară. Aşa ca la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, unde îşi are mormântul la poarta mănăstirii, şi aici statuia a foat aşezată la intrarea principală în curtea Catedralei Episcopale, în poziţia de binecuvântare a tuturor credincioşilor. Dezvelirea statuii a fost făcută de Preasfiţitul Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, preşedintele Gabriel Zetea al Consiliului Judeţean, primarul Cătălin Cherecheş şi sculptorul Ioan Marchiş. După dezvelire, Fanfara Municipiului Baia Mare, dirijată de Florian Mătăsaru, solistă soprana Cristina Ion, a cântat Imnul Naţional, după care a fost oficiată slujba de binecuvântare.

  „În Duh trăim cei vii împreună cu cei plecaţi şi nu suntem despărţiţi, chiar dacă fizic suntem despărţiţi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Simţim prezenţa Înaltpreasfinţitului Justinian mereu împreună cu noi. A iubit atât de mult Catedrala aceasta, a iubit atât de mult poporul lui Dumnezeu, în special poporul din Maramureş şi Sătmar. Ne onorează că i-am făcut această statuie şi am aşezat-o în incinta Catedralei. Este cu mâna în semn de binecuvântare şi o să vă binecuvinteze de fiecare dată când veniţi la Catedrală, pentru că a iubit mult Catedrala. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a primit, care va împodobi parcul Catedralei.” Ioan Marchiş, sculptorul lucrării, a vorbit despre cum s-au desfăşurat lucrările de realizare a statuii, după care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata care îl însoţeşte, pentru efortul depus în realizarea statuii.

De asemenea, Fanfara Municipiului Baia Mare, împreună cu dirijorul Florian Mătăsaru a fost distinsă cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.

Vecernia plecării genunchilor

După amiază, de la ora 17:00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, pe esplanadă, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar a oficiat, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care a asistat, Vecernia plecării genunchilor. Slujba Vecerniei s-a încheiat cu o procesiune în jurul Catedralei „Sfânta Treime”, renunţându-se, pentru prima dată, din cauza pandemiei de coronavirus, la procesiunea tradiţională din municipiul Baia Mare, de la Piaţa Revoluţiei până la espalana Catedralei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul  a vorbit credincioşilor despre închinarea în duh şi adevăr şi despre semnificaţia Vecerniei plecării genunchilor, „când ne rugăm pentru iertarea greşelilor tuturor moşilor şi strămoşilor noştri adormiţi întru Domnul”.

  „Aceştia sunt moşii şi strămoşii noştri, înaintaşii noştri, Sfinţii Părinţi care s-au nevoit pentru noi, pentru eroii noştri care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, aşa cum îi pomenim la toate sfintele rugăciuni, pentru demnitatea, unitatea poporului român şi slava Sfintei noastre Biserici. De aceea sărbătoarea de astăzi şi Vecernia din această seară este cea mai importantă Vecernie din timpul liturgic al unui întreg an bisericesc, pentru că ne rugăm nu numai pentru noi, ca să ne dea Dumnezeu sănătate, bucurie în Duhul Sfânt, ci mai ales ne plecăm inimile şi ne aducem aminte de moşii şi strămoşii noştri, şi-i cerem lui Dumnezeu să aşeze sufletele lor cu drepţii care s-au mutat din veac.”

FOTO: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...