Hramul de vară al Bisericii „Sf. Ap. și Ev. Matei” și „Duminica Sfinților Români” din Cluj-Napoca

de | iun. 17, 2023

Sâmbătă, 17 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sf. Ap. și Ev. Matei” și „Duminica Sfinților Români” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului de vară.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Mircea-Marian Andreica, pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preot slujitor în cadrul parohiei, duhovnicul Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a spus că Împărăția lui Dumnezeu nu se câștigă cu ușurință, ci cu mult efort duhovnicesc.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi, absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Mircea-Marian Andreica a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți. Totodată, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei”, situată pe strada Mehedinți, în cartierul clujean Mănăștur, a fost înființată în anul 2001, fiind singura din municipiul Cluj-Napoca închinată Sfântului Matei.

Piatra de temelie a bisericii parohiale, cu hramurile „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” și „Duminica Sfinților Români”, a fost pusă la data de 16 noiembrie 2002, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În anul 2005 au fost demarate lucrările de construcţie la biserica din zid, edificată în stil brâncovenesc, după un proiect realizat de arhitectul Livia Câlția și inginerul Ioan Sora, ambii din București. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 12 decembrie 2021, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, biserica este pregătită pentru a fi împodobită cu pictură, care va fi realizată în tehnica frescă.

În perioada când biserica parohială s-a aflat în construcție, în proximitatea ei a fost ridicată o bisericuță din lemn, unde s-a slujit până la sfințirea lăcașului.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh dr. Mircea-Marian Andreica, avându-l alături pe preotul conf. univ. dr. Marin Cotețiu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...