Hramul de vară al mănăstirii de la Someșul Cald

de | iun. 24, 2015

La mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din localitatea clujeană Someșul Cald, protopopiatul Huedin, a fost astăzi, 24 iunie 2015, sărbătoare aleasă. Cel de-al doilea hram al așezământului monahal de maici a fost serbat în mod deosebit, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

Ierarhul, înconjurat de zeci de preoți de la parohiile din împrejurimi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea mănăstirii. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru și protopopul de Huedin, părintele Ciprian Taloș. La slujbă au asistat sute de credincioși, dintre care, la momentul potrivit, mulți s-au împărtășit, dar și autorități locale și județene.

În predică, Mitropolitul a vorbit despre importanța sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei:

 


Singura mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare de la Someșul Cald a fost înființată în urmă cu doi ani. Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Gilău, pe malul lacului Someșul cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel. Ctitorii așezământului monahal sunt familia Vasile și Angela Salanța alături de ceilalți membrii din Composesoratul Someșul cald, care a donat Arhiepiscopiei Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.

Obștea este condusă de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici. Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn în stil bizantin, pe sticlă, specifice Lazului și confecționează veșminte monahale și preoțești.

Până în momentul de față au fost construite aici câteva chilii, ateliere și un paraclis ce poartă hramul “Sfântul Vasile cel Mare”. Anul trecut ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid, care este ridicată mai bine de jumătate.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...