Hramul de vară al mănăstirii de la Someșul Cald

de | iun. 24, 2015 | Actualitatea religioasă

La mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din localitatea clujeană Someșul Cald, protopopiatul Huedin, a fost astăzi, 24 iunie 2015, sărbătoare aleasă. Cel de-al doilea hram al așezământului monahal de maici a fost serbat în mod deosebit, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

Ierarhul, înconjurat de zeci de preoți de la parohiile din împrejurimi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea mănăstirii. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru și protopopul de Huedin, părintele Ciprian Taloș. La slujbă au asistat sute de credincioși, dintre care, la momentul potrivit, mulți s-au împărtășit, dar și autorități locale și județene.

În predică, Mitropolitul a vorbit despre importanța sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei:

 


Singura mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare de la Someșul Cald a fost înființată în urmă cu doi ani. Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Gilău, pe malul lacului Someșul cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel. Ctitorii așezământului monahal sunt familia Vasile și Angela Salanța alături de ceilalți membrii din Composesoratul Someșul cald, care a donat Arhiepiscopiei Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.

Obștea este condusă de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici. Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn în stil bizantin, pe sticlă, specifice Lazului și confecționează veșminte monahale și preoțești.

Până în momentul de față au fost construite aici câteva chilii, ateliere și un paraclis ce poartă hramul “Sfântul Vasile cel Mare”. Anul trecut ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid, care este ridicată mai bine de jumătate.

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști

În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 29 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

26 mai – Sf. Ap. Carp și Alfeu; Sf. Mc. Averchie și Elena

26 mai – Sf. Ap. Carp și Alfeu; Sf. Mc. Averchie și Elena

Sfântul Apostol Carp († 66) era originar din Troa a fost unul din cei șaptezeci de apostoli, ucenic și slujitor al Sfântului Apostol Pavel. Acesta a scris despre el în epistola a II-a către Timotei (IV, 13). Marele apostol lăsase la el o manta, câteva cărți și niște...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit joi, 26 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu...