Hramul de vară al Mănăstirii Legii și punerea pietrei de temelie pentru biserica așezământului monahal

de | iul. 13, 2023

În ziua de pomenire a Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil, joi, 13 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Legii, comuna Geaca, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară și a punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică a noului așezământ monahal, înființat anul trecut.

Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei l-a instalat în ascultarea de stareț pe ieromonahul Nectarie Turi.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici formt din consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, starețul mănăstirii – ieromonahul Nectarie Turi, secretarul Protopopiatului Gherla – preotul Horea Baciu, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru cei dragi trecuți la Domnul din familia ctitorilor așezământului monahal.

Apoi, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a așezământului monahal, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, și a binecuvântat locul unde va fi edificat viitorul ansamblu monahal.

Pentru întreaga activitate duhovnicească și administrativă, IPS Părinte Andrei l-a hirotesit protosinghel, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe părintele stareț Nectarie Turi.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” din Legii, comuna Geaca, județul Cluj, a fost înființată în luna ianuarie 2022, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Viitorul complex monahal va fi compus din biserica de zid, altar de vară, stăreție, chilii, trapeză, bibliotecă, muzeu, turn-clopotniță și alte anexe.

Într-un timp foarte scurt, în doar câteva luni, starețul mănăstirii, protosinghelul Nectarie Turi, cu ajutorul multor binefăcători, a amenajat un corp de chilii și un paraclis provizoriu, până la edificarea ansamblului monahal. În paraclisul provizoriu se păstrează o copie a Icoanei Maicii Domnului „Paramythia” sau „Mângâietoarea”, una din cele 7 icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Mănăstirea Legii

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...