Hramul Mănăstirii Cormaia. Stareța Sebastiana Sîngeorzan, ridicată la rangul de stavroforă

de | aug. 30, 2019

Hramul Mănăstirii Cormaia, din județul Bistrița-Năsăud, a fost sărbătorit joi, 29 august 2019, de praznicul Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în prezența Înaltpreasfintitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. La slujba de hram au luat parte numeroși credincioși, oficialități locale și județene, dar și copiii aflați în tabăra de vară la Centrul misionar de tineret Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de la ora 10:00, la altarul de vară al așezămâtului monahal, de Înaltpreasfintitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, stareți și duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Ioan Botezătorul – martirizat pentru că a apărat familia”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți din localitatea Vicovu de Sus, dirijat de diaconul Mihai Isopescu.

Pentru vrednicia și dragostea cu care conduce mănăstirea, ÎPS Părinte Andrei a ridicat-o la rangul de stavroforă pe maica stareță Sebastiana Sîngeorzan, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

La final, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, a mulțumit ierarhului pentru prezență, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

La slujbă au participat și cei aproximativ 70 de copii aflați în aceste zile în Tabăra de vară de la Centrul misionar de tineret ,,Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire la mormântul fostei starețe, stavr.  Ecaterina Ghiran, trecută la cele veșnice la 24 decembrie 2017. Totodată, a fost sfințită crucea de pe mormânt.

Apoi, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă monahală.

 

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, cu destinația mănăstire de călugărițe. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, fiind sfințită în 29 mai 2016.

La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest lăcaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral.

În anul 2015, mănăstirea din Cormaia, situată la 5 km distanță de orașul-stațiune Sîngeorz-Băi, a primit o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

Până astăzi, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind în prezent 26 de maici, conduse de stareța stavrofora Sebastiana Sîngeorzan și de protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul așezământului monahal.

Până astăzi, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind în prezent 26 de maici, conduse de stareța stavrofora Sebastiana Sîngeorzan și de protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul așezământului monahal.

 

Mai multe fotografii AICI  

Hramul Mănăstirii Cormaia, din județul Bistrița-Năsăud, a fost sărbătorit joi, 29 august 2019, de praznicul Tăierii…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 30 august 2019

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA