Hramul Mănăstirii „Crucea Iancului” de la Mărișel

de | aug. 16, 2022

În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, marți, 16 august 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, cu prilejul hramului așezământului monahal.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al episcopului-vicar, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Paisie Plic, precum și alți preoți din Arhiepiscopia Clujului și din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre modelul de credință mărturisitoare al Sfinților Martiri Brâncoveni.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.

La finalul Liturghiei, duhovnicul mănăstirii, protos. Paisie Plic, a mulțumit PS Părinte Benedict si tuturor celor prezenți la hram, iar ierarhului i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Vizită arhierească în tabăra de la Mărișel

Tot astăzi, după hramul de la Mănăstirea „Crucea Iancului”, Preasfinția Sa i-a vizitat pe tinerii care se află în tabăra de vară de la Mărișel.

Tabăra de la Mărișel este organizată de Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Cluj-Napoca.

Scurt istoric

Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, singura din Arhiepiscopia Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, a fost înființată în primăvara anului 2015 și este situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului”, pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1340 de metri. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată părintelui duhovnic Paisie Plic și maicii starețe Casiana Lup.

Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă la data de 18 august 2015, de către Mitropolitul Andrei, la inițiativa căruia a fost înființat așezământul monahal. Sfântul lăcaș, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, a fost construit în formă de cruce bizantină cu pridvor deschis și este împodobit cu pictură, în tehnica frescă, realizată de pictorul Dobrin Ioan Tcaciuc împreună cu echipa sa. Biserica a fost sfințită la data de 16 august 2021, de ÎPS Părinte Andrei, PS Părinte Macarie al Europei de Nord și de PS Părinte Benedict Bistrițeanul.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la inițiativa obștii monahale, un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost adus la așezământul monahal, în data de 27 ianuarie 2019, fiind primite în dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

În anul 2014, anul omagial dedicat „Sfinților Martiri Brâncoveni”, Patriarhul României a dispus ca racla Sfântului să fie purtată în pelerinaj la toate bisericile și mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, iar la fiecare dintre ele s-au lăsat părticele spre închinare. Spre bucuria obștii și a credincioșilor, demersurile, ce au fost făcute în toamna anului 2018, au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, astfel a fost posibilă aducerea unei părticele din moaștele martirului la mănăstirea clujeană.

Obștea este formată din 10 maici, stareță fiind stravrofora Casiana Lup, iar duhovnic protosinghelul Paisie Plic.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...