Hramul Mănăstirii de la Nușeni, 2019

de | iul. 20, 2019

În fiecare an, la data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, mănăstirea bistrițeană „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Nușeni și-a sărbătorit hramul. În mijlocul obștii monahale a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Slujba a început la ora 10:00, iar din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr. Vicențiu Doru Zinveliu, starețul mănăstirii, protos. Paisie Iloaie, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință Mărturisitoare”.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Eusebiu Rus.

La final, părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a miilor de credincioşilor, veniți în număr mare din toată eparhia și din țară. Totodată, i-a oferit o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru Daniel Maxemiuc.

Mănăstirea „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” , Nușeni

Mănăstirea din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a fost înființată în anul 1991, Biserica fiind construită în anul 1998.

Foarte căutată de credincioși din toată țara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, așa încât accesul în incinta așezământului monahal se poate face cu autoturismul.

În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

Mănăstirea de călugari de la Nuşeni, coordonată de părintele stareț Paisie Iloaie, desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...