Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele

de | sept. 8, 2023

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, vineri, 8 septembrie 2023, Mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, la granița dintre Transilvania și Bucovina, și-a sărbătorit hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mii de credincioși și a oficialităților locale, județene și centrale.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, duhovnicul mănăstirii – protosinghelul Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maica milelor”, pornind de la întrebarea regelui Solomon: „Cine-i aceasta, care ca zarea străluceşte şi ca luna-i de frumoasă, ca soarele-i de luminoasă şi ca oastea de război temută?” (Cântarea Cântărilor 6, 10).

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Eugenia Marinescu și surorile Maria și Andreea Pavelean au cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

În cadrul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei s-a rugat pentru elevii care luni, 11 septembrie, vor începe școala. La finalul Liturghiei, ierarhul le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar. Totodată,  pentru implicarea activă în viața Bisericii și a mănăstirii, Mitropolitul Clujului i-a oferit preotului Sorin Ilie Cormoș (Parohia Poiana Stampei I) Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar primarului comunei Poiana Stampei – Viluț Mezdrea i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

Apoi, duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Gavril Horț, a mulțumit ierarhului pentru prezență, preoților împreună-slujitori, oficialităților și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și alții.

Ajunul sărbătorii

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei s-a aflat la Mănăstirea Piatra Fântânele încă din ajunul sărbătorii. Astfel, de la ora 19:00, la Altarul de vară al mănăstirii, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie. La finalul slujbei, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a spus că „încrederea Maicii Domnului în Fiul ei este model pentru încrederea noastră în Dumnezeu”.

 

95 de ani de rugăciune și jertfă, în Pasul Tihuța

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța, la marginea drumului național DN17, ce unește Transilvania cu Bucovina. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 11 aprilie 1995, s-a reînfiinţat mănăstirea, ca mănăstire de călugărițe. Câțiva ani mai târziu, s-au început lucrările de construcție la noua biserică de zid, lucrări care continuă și în prezent.

În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.

Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele, pe lângă programul administrativ-gospodăresc și duhovnicesc, se ocupă și de 34 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi găzduiesc permanent sau temporar și îi ajută să meargă la școală.

Copiii au vârste cuprinse între 3 și 17 ani, iar o parte dintre ei au rămas fără unul dintre părinți sau provin din familii fără posibilități materiale. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia se pregătesc pentru materiile pe care le studiază la școală, dar studiază și pian, vioară, precum și alte instrumente.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.

Crucea de la Piatra Fântânele

Crucea – monument a fost ridicată în anul 2009, de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, la inițiativa și cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, de vrednică amintire, care a făcut demersuri în acest sens încă din anul 2006.

Crucea a fost înălțată în apropierea mănăstirii, la cota 1227, pe cel mai înalt pisc din Pasul Tihuța,la granița dintre Transilvania și Bucovina. Aceasta cântărește 16 tone, are o înălțime de 31 de metri, dintre care 25 m structura metalică și 6 m postamentul de beton. Este vizibilă și în timpul nopții, fiind dotată cu un sistem de iluminat.

A fost sfințită la data de 25 iulie 2010, de către Mitropolitul Bartolomeu, care spunea că „ridicarea ei reprezintă o prioritate nu numai pentru zonă și pentru județ, ci chiar pentru cele două regiuni, Transilvania și Moldova, multă vreme despărțite din voia oamenilor și de vitregiile istoriei, aflate însă astăzi în fireasca unitate conferită de identitatea de Neam, de Credință și de Limbă”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...