Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele

de | sept. 8, 2020

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, marți, 8 septembrie 2020, Mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, și-a sărbătorit hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mii de credincioși și a oficialităților locale si județene.

De la ora 10:00, la altarul de vară din proximitatea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, directorul de departament al facultății, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Gavril Horț, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Maria, cea plină de virtuți, se roagă și muncește”.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Matei Motentan, viețuitor al Mănăstirii Băișoara, județul Cluj. De asemenea, s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru elevii care urmează să înceapă școala.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpreta de muzică populară Andreea Pavelean a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La final, părintele protos. Gavril Horț, duhovnicul așezământului monahal, a mulțumit tuturor celor prezenți la hram, chiar și în aceste condiții speciale, când întreaga lume este încercată de pandemia de coronavirus.

92 de ani de rugăciune și jertfă, în Pasul Tihuța

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța, pe drumul ce unește Transilvania de Bucovina. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 11 aprilie 1995, s-a reînfiinţat mănăstirea, ca mănăstire de călugărițe. Câțiva ani mai târziu, s-au început lucrările de construcție la noua biserică de zid.

În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.

Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor pentru copiii din zonă

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupa si de aproximativ 30 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi ajută să meargă la școală. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia studiază pian, vioară, dar și alte discipline.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din sat.

Mai multe fotografii AICI 

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, marți, 8 septembrie 2020, Mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 8 septembrie 2020

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...