Hramul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, închinată Sfântului Paisie Aghioritul

de | iul. 12, 2023

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, miercuri, 12 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea Pantocrator din Beclean, cu prilejul hramului, fiind singurul așezământ monahal din România care îl are ca ocrotitor spiritual pe sfântul athonit.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Episcopul-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului – arhimandritul Serafim Baciu, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator – protosinghelul Luca Gheberta, directorul Departamentului Farmaceutic „Arimateea” din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – protosinghelul Alexandru Moroșan, preotul Ioan Vesa (Parohia Sartăș, județul Alba), tatăl ierarhului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre „Nevoia de osteneală”, pornind de la viața și învățătura Sfântului Paisie Aghioritul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți. La chinonic, cântăreața Carmen Maria Corcheș (Carmen de la Sălciua) a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, părintele stareț Luca Gheberta a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși.

Scurt istoric

Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, este situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, pe locul unei vechi clopotnițe, construită în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Așezământul monahal a fost înființat la data de 1 iunie 2017, prin stădania proin-protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care, în anul 1991, la Muntele Athos, l-a cunoscut personal pe Sfântul Paisie Aghioritul.

Complexul monahal este compus din biserica de zid, altarul de vară și casa monahală care cuprinde: stăreția, chilii, trapeza, biblioteca și clopotnița. La data de 24 februarie 2022, casa monahală a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Starețul mănăstirii este protosinghelul Luca Gheberta.

În prezent, biserica mănăstirii se află în stadiu de pictare, în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...