Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, ocrotită de Sfinţii Mărturisitori Ardeleni

de | oct. 21, 2023

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, și-a prăznuit sâmbătă, 21 octombrie 2023, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Petru Rareș Vodă – protos. Teofan Timiș, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protos. Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protos. Paisie Pașcu, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – ierom. Efrem Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca – ierom. Paisie Borza, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Mărturisitori pentru Hristos și pentru Ortodoxie”, în cadrul căruia a vorbit despre importanța credinței puternice în vremuri dificile, dându-i ca modele de credință si mărturisire pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru pacea lumii și pentru încetarea războaielor din Ucraina și Israel, precum și pentru victimele conflictelor armate.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, un grup de credincioase din Salva a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului l-a hirotosit întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce pectorală, pe preotul paroh Dumitru Știr (Parohia Măluț).

Apoi, părintele stareț Teofan Timiș a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Ciceu-Mihăiești – Valentin Mureșan și managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistrița – Gabriel Lazany.

După oficierea Liturghiei, ierarhul a vizitat șantierul noii bisericii. Lăcașul de rugăciune a fost ridicat într-un an de zile, în cursul anului 2022, fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. În prezent, se lucrează și la ridicarea clădirii complexului monahal care va cuprinde stăreția, trapeza, chiliile, muzeul și alte anexe.

 

Scurt istoric

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înfiinţată în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan.

Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.

Părintele protosinghel Teofan Timiş, stareţul mănăstirii, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii. În prezent, se lucrează la edificarea bisericii de zid a mănăstirii și la ridicarea clădirii complexului monahal care va cuprinde stăreția, trapeza, chiliile, muzeul și alte anexe.

Mănăstirea este localizată în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe lăcaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.

La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici, după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...