Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și aniversarea a 18 ani de la reînființare

de | mart. 25, 2024

La Praznicul Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2024, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și-a sărbătorit hramul, aniversând, cu acest prilej, 18 ani de la reînființare. Tot în această zi s-au împlinit 13 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit. De asemenea, sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, a înființat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturală și spirituală a Transilvaniei, azi având următoarea denumire: Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sărbătoarea Bunei Vestiri are o semnificație aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua în care, în urmă cu 18 ani, în anul 2006, a fost reînființată Mitropolia de obârșie ștefaniană, cu denumirea: Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a devenit, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea Mitropolit al Clujului.

Momentul aniversar a fost marcat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, alături de Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și Preasfinţitul Părinte GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Soborul a fost format din clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și părinți profesori de la cele două instituții de învăţământ teologic din municipiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”).

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii noastre și a subliniat rolul crucial pe care-l deține rugăciunea în viața fiecărui om.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

13 ani de slujire la Cluj

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul Mitropoliei, oferindu-i un buchet de flori.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru întreaga creștinătate și, în special, pentru clerul și credincioșii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, evocând pe scurt istoricul Mitropoliei. De asemenea, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsare asupra sa și a credincioșilor încredințați spre păstorire, tuturor celor prezenți la hram, dar și tuturor celor ce i-au stat alături în toți acești ani de slujire.

 

La slujbă au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și reprezentanți ai instituțiilor din județele care fac parte din cuprinsul Mitropoliei. Mulți din cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de soborul ierarhilor pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Mitropolia Clujului, la 18 ani de la reînființare

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri, a luat ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene, de obârșie ștefaniană (Mitropolia de la Feleac, secolul XV) este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea și confirmă faptul că „Biserica privește întotdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în anul 2006, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

 

Sărbătoarea din acest an subliniază în mod simbolic și împlinirea a 100 de ani de când Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului și ctitorul Catedralei, a înființat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturală și spirituală a Transilvaniei, azi având următoarea denumire: Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...