Hramul Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Campusului Universitar „Nicolae Ivan”

de | dec. 6, 2023

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, miercuri, 6 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul studenților și profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului paraclisului și aniversării a 10 ani de la inaugurarea Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, unde facultatea își desfășoară activitatea.

De la ora 10:00, cei doi ierarhi, ambii cadre universitare ale instituției de învățământ teologic, au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de părinți profesori și diaconi, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, prodecanul instituției de învățământ – pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru și directorul de departament – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie.

După citirea pericopei evanghelice, Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credincioși buni și milostivi, ca Sfântul Nicolae”, vorbindu-le studenților prezenți despre virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Ștefan Murariu, pe seama Parohiei Ilișua, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, compus din studenți teologi, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu. La chinonic, corul de fete „Sfânta Casiana” al facultății, dirijat de Ioana Creangă, a interpretat colinde.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe pr. lect. univ. dr. Paul Siladi.

Apoi, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul facultății, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a  mulțumit ierarhilor pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic. Totodată, decanul a punctat faptul că în această zi se împlinesc 10 ani de la inaugurarea Campusului Universitar „Nicolae Ivan” și de la sfințirea paraclisului. Cu acest prilej, acesta a oferit celor doi ierarhi o plachetă aniversară „10 ani de la inaugurarea Campusului Universitar «Nicolae Ivan» din Cluj-Napoca (6 decembrie 2013 – 6 decembrie 2023)”.

Săptămâna Facultăţii

În perioada 4-8 decembrie, instituția de învățământ organizează mai multe evenimente culturale și religioase, sub egida „Săptămâna Facultăţii”, cu ocazia hramului paraclisului şi a comemorării ocrotitorului campusului teologic, Episcopul Nicolae Ivan. Astfel, au loc conferințe, lansări de carte, expoziții de artă, ateliere de decorațiuni, vizionări de film, precum și acțiunea de împodobire a bradului și a sediului facultății, cu decorațiuni handmade – confecționate de studenții de la specializarea Artă Sacră.

Luni seara, 4 decembrie, de la ora 18:00, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă, în prezenta Mitropolitului Andrei, au fost lansate volumele 1-3 „Sfântul Luca, Apostol, Istoric și Evanghelist”, coordonate de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, apărute anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană. Acestea cuprind lucrările științifice ale doctoranzilor implicați în proiectul de cercetare biblică – noutestamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean. Proiectul a fost inaugurat  în 9 decembrie 2021, fiind găzduit de Mănăstirea Dobric, printr-o colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Marți 5 decembrie, de la ora 17:00, tot în aula facultății, în prezența Episcopului-vicar Benedict, a avut loc lansarea cărții „Theology and Survival Movies. An Orthodox Christian Perspective”, semnată de dr. Ioan Buteanu. De la ora 18:00, în paraclisul facultății, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Vecernia cu Litie și le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură pe tema „Prietenia Sfântului Nicolae”.

 

Punctul central al „Săptămânii Facultății” a fost marcat miercuri, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești, de către cei doi ierarhi ai Eparhiei Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice în cadrul unității de învățământ.

Evenimentele vor continua joi, 7 decembrie, cu alte conferințe și lansări de carte. De la ora 18:00, în aula facultății, un grup de elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, coordonat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, va pune în scenă piesa de teatru „Colindă, colindă”, scrisă de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. De la ora 20:00, în aceeași locație, în colaborare cu ASCOR Cluj, va avea loc o conferință duhovnicească susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care, vineri dimineața, 8 decembrie, începând cu ora 7:45, în paraclisul facultății, va oficia Sfânta Liturghie.

Tot sub egida „Săptămâna Facultății”, săptămâna viitoare va avea loc proiecția filmului documentar „Unde ești, Adame?”, precum și două concerte de colinde susținute de corurile facultății: Corului de cameră „Psalmodia Transylvanica”, Corul Bărbătesc al Facultății de Teologie, Corul Mixt „Oremus”, Grupul vocal bărbătesc „Sotirios”, Grupul vocal de fete „Sfânta Casiana” și Grupul vocal psaltic al Facultății de Teologie.

 

Programul complet al Săptămânii Facultății poate fi consultat AICI 

Scurt istoric al instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi al primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 11 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...