Hramul Parohiei Bistrița Bârgăului I și sfințirea capelei mortuare

de | dec. 10, 2023

Duminică, 10 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Nicolae” – Bistrița Bârgăului I, Protopopiatul Bistrița, cu prilejul hramului lăcașului de cult.

Cu această ocazie, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul liturghisitor au făcut parte: părintele Mărginean Ramiro Mircea, parohul comunității din Bistrița-Bârgăului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al Preasfințitului Părinte Benedict, precum și alți preoți invitați.

În cadrul Sfintei Liturghii, pornind de la tragedia femeii gârbove din pericopa evanghelică citită, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Bucuria de a vedea fața celuilalt” în care a vorbit despre funcția revelatorie a chipului unei persoane și a evidențiat importanța interacțiunii vizuale dintre oameni.

„În viața noastră personală este atât de important contactul vizual care exprimă întâlnirea dintre noi. Când te duci undeva pe stradă, când te întâlnești cu cineva, mai ales acest lucru este important: că poți să-l privești în față, poți să-l observi în trăirile sale, mai ales de la privirea pe care o are și de la ochi. Sunt mulți cei care ne spun că ochii, de fapt, dezvăluie ceea ce omul trăiește la un moment dat dincolo de cuvintele pe care le exprimă, dincolo de gesturile pe care le arată, dincolo de faptele care îi însoțesc atitudinea. Și e atât de frumos să-l privești pe om în ochi […] Fața exprimă bucuriile vieții, fața exprimă și tristețile vieții, fața exprimă și atitudinea noastră atunci când lucrurile pe care le facem nu sunt sănătoase […] și multe alte lucruri se pot calcula din priviri vizavi de celălalt care ne stă înainte.”

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, au fost pomeniți și preoții trecuți la  care au slujit de-a lungul anilor la altarul acestei parohii.

Răspunsurile liturgice, precum și mai multe colinde, au fost oferite de corul parohiei din această localitate.

La Sfânta Liturghie au participat mai multe autorități locale și județene, printre care primarul comunei Bistrița Bârgăului, domnul Vasile Labă, și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, doamna Camelia Tabără.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în semn de recunoștință pentru întreaga implicare în viața parohiei, Preasfințitul Părinte Benedict a acordat Ordinul „Mihai Vodă” primarului Vasile Labă. De asemenea, mai mulți ctitori și binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate.

Sărbătoarea de astăzi din Parohia Bistrița-Bârgăului a marcat 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale „Sfântul Nicolae”, precum și 72 de ani de ani de la târnosirea acestui sfânt lăcaș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Dragoș Stroian / Radio Renașterea

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...