Hramul Parohiei clujene „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful”, sărbătorit în prezența Episcopului-vicar Benedict Bistrițeanul

de | iun. 1, 2020

Parohia clujeană „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” și-a sărbătorit hramul, luni, 1 iunie 2020, în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de la demisolul imobilului de pe strada Zăvorului, nr. 5, amenajat provizoriu pentru slujire până când se va construi biserica.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Iustin Tira, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Ciui, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Sorin Marciuc și diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, PS Benedict Bistrițeanul a vorbit despre convertirea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, de la complexitate la simplitate, precum și despre spiritul copilăresc.

„Proclamăm astăzi spiritul copilăresc ca indiciu clar al trăirii Evangheliei. Spiritul copilăresc care ne pune față în față cu Cuvântul lui Dumnezeu și ne dă posibilitatea să Îl și primim. Aflăm acest lucru din Evanghelia după Matei, capitolul 18, versetul 3, unde Domnul ne zice așa: «Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor». O condiție a Împărăției Cerurilor este acest spirit copilăresc, această simplitate copilărească, inocentă, curată, frumoasă și bună.”, a spus Preasfinția Sa.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Alin Ciupei. De asemenea, s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Păstorită de preotul Sorin Marciuc, Parohia „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” a fost înființată în anul 2017, pentru creștinii din zona Borhanci-Becaș. Este singura din Arhiepiscopia Clujului închinată marelui apologet din secolul al II-lea.

În prezent, slujbele se oficiază într-un paraclis amenajat provizoriu, până la construirea bisericii parohiale. Tot aici se păstrează și un fragment din moaștele sfântului ocrotitor.

Lăcașul de cult va fi construit pe strada Antonio Gaudi, nr. 56, piatra de temelie fiind pusă în anul 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...