Hramul Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla, prăznuit în prezența Mitropolitului Clujului

de | nov. 21, 2023

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, marți, 21 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, cunoscută și sub numele de „Catedrala din Gherla”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, preotul paroh Vasile Ciciovan, preotul coslujiror Fabian Seiche, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pregătire pentru Crăciun”, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru praznicul Nașterii Domnului așa cum s-a pregătit Fecioara Maria odată cu intrarea în biserică. Ierarhul a spus că noi, cei păcătoși, pentru Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, trebuie să ne pregătim prin post, spovedanie, împărtășanie și fapte bune.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Călin Boca.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Cătălin-Valerian Prunean. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Vâlcelele, Protopopiatul Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh Vasile Ciciovan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, în frunte cu primarul Municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

 

Scurt istoric

Biserica Parohiei Gherla I, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1905-1907, în stil bizantin, fiind împodobită cu pictură în tehnica tempera grasă, executată de pictorul Ioan Diaconu.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Vasile Ciciovan, avându-l alături pe preotul coslujitor Fabian Seiche.

În prezent, se lucrează la edifcarea unei noi biserici parohiale, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” , a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 2005. În momentul de față, în interiorul noului lăcaș de cult se execută lucrări la sistemul de încălzire prin pardoseală.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...