Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din localitatea clujeană Florești

de | oct. 26, 2022

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, miercuri, 26 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului și a împlinirii a 188 de ani de la edificarea bisericii parohiale.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica, preoții coslujitori din cadrul parohiei: Daniel Pașca, Cristian Gelu Perșa, diaconul Dacian Andreica, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Binele și răul; omul bun și omul rău”, în cadrul căruia a vorbit despre bine și rău, explicând că și noi suntem chemați să fim oameni buni, slujind Lui Dumnezeu și aproapelui, la fel ca Sfântul Dimitrie și ucenicul său, Sfântul Mucenic Nestor.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei-Ciprian Pop, pe seama Parohiei Jucu Gară, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi, membri ai Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de teologul drd. Radu Micu.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii și ctitorii bisericii adormiți întru Domnul.

Apoi, părintele paroh Marcel Andreica a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului Ierusalimiteanca.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități civile și militare, precum și numeroși credincioși. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești a fost ridicată între anii 1830-1834, de preotul militar Dumitru Caian, fiu al Floreștiului, pe propria lui cheltuială.

De-a lungul timpului, sfântul lăcaș a trecut prin mai multe etape de renovare, ultima în anul 2008, când a fost renovat exteriorul. În prezent, biserica se află în proces de restaurare, fiind pictată din nou, în tehnica frescă, urmând a fi sfințită anul viitor.

Lăcașul de cult deține o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Parohia mai deține o biserică, cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, construită în cursul anului 2009, piatra de temelie fiind pusă la data de 28 mai 2009, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care, la data de 26 decembrie 2009, cu prilejul primului hram, a sfințit noul lăcaș de cult.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh dr. Dumitru-Marcel Andreica, avându-i alături pe preoții coslujitori Daniel Pașca, Cristian Gelu Perșa, Dan Marius Matei și pe diaconul Dacian Andreica.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună. În ultimii 15 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, câți erau în 2007, la aproximativ 90.000 de locuitori, cât se preconizează că ar fi în prezent.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...