Hramul Parohiei „Sfântul Grigorie Palama” din Gilău

de | mart. 12, 2023

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), 12 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Grigorie Palama” din Gilău, județul Cluj, cu prilejul hramului.

Cu această ocazie, de la ora 10:00, în paraclisul de la demisolul bisericii parohiale, ierarhul a oficiat Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Vasile Bandrabulă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a făcut o sinteză a ceea ce înseamnă Sfântul Grigorie Palama pentru istoria Bisericii noastre. De asemenea, ierarhul a explicat că dobândirea harului lui Dumnezeu și îndumnezeirea sunt cele mai importante lucruri din viața noastră pământească.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Iacov Protopsaltul”.

La finalul slujbei, preotul paroh Vasile Bandrabulă a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar un engolpion din lemn cu Sfântul Isaac Sirul.

O parte din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în curtea lăcașului de cult.

Scurt istoric

Parohia Gilău III, cu hramul „Sf. Ierarh Grigorie Palama”,  a fost înfiinţată în anul 2014. Până în luna martie 2021, slujbele au fost oficiate într-un paraclis amenajat într-o casă privată.

Piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Ierarh Grigorie Palama”, a fost pusă la data de 30 iunie 2018, iar lucrările de construcţie au început abia în luna ianuarie 2020. În data de 28 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit paraclisul de la demisolul bisericii parohiale și a oficiat prima Sfântă Liturghie.

În prezent, biserica este în fază de construcție. Acesta va fi realizată în stil autentic bizantin, după un proiect realizat de arhitecţii Călin Chifăr şi Gicu Chistol din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...