Hramul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști, prăznuit în prezența ÎPS Părinte Andrei

de | ian. 7, 2022

În a doua zi după Bobotează, vineri, 7 ianuarie 2022, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști.

Cu prilejul hramului, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Gherla – preotul Paul Iulian Isip, directorul Colegiului Ortodox din Cluj-Napoca -pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, preotul paroh Nelu Alexandru Hales, care este și cadru didactic la Colegiul Ortodox, duhovnicul Mănăstirii Dobric, protosinghelul Siluan Farcaș, protosinghelul Pantelimon Mocan, de la Mănăstirea Nicula, și preotul Răzvan Mândruț (Parohia Hurez, jud. Sălaj).

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre misiunea pe care a făcut-o ultimul și cel mai mare proroc, „Sfântul Ioan Botezătorul, propovăduitorul pocăinței”, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei 11, 11).

De asemenea, ierarhul a explicat ce este pocăința.

„Pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii. Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «Pocăinţa este întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». Întoarcerea pe calea cea bună, schimbarea vieții. (…) Întotdeauna pocăința presupune și o bună spovedanie”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ovidiu Petru Cimpoieș. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Posmuș, Protopopiatul Bistrița.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântărețul parohiei, teologul Radu Sabados, împreună cu toți credincioșii.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Nelu Hales a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a oferit un buchet de flori și o icoană cu chipul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii parohiale.

La rândul său, Mitropolitul Clujului le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, mulți participând la Sfânta Liturghie în fața bisericii, respectând în acest fel măsurile igienico-sanitare. De asemenea, în cadrul Liturghiei, au fost înălțate rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost înființată în anul 1937. Neavând biserică, la început a funcționat în incinta Școlii „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, apoi în casa familiei Câmpeanu. În anul 1940, prin Dictatul de la Viena, a fost sistată activitatea preotului paroh Virgil Lupaș, care a fost transferat la Cojocna.

Parohia și-a reînceput activitatea în anul 1945, preot fiind Ioan Pop, în localul școlii de pe strada Fabricii, nr. 68, unde a fost amenajată o capelă în care s-au oficiat slujbele până în 1957, când, prin grija preotului Ioan Cordoș, s-a cumpărat un imobil pe strada Cărămidarilor, actualmente Fabricii de Zahăr. După 20 de ani, capela de pe strada Fabricii a fost mutată în casa din Piața Mărăști, loc pe care, după 1989, a fost construită actuala biserică, în timpul păstoririi preotului Mihai Colț. În anul 1983, în timpul unei vizite a lui Nicolae Ceaușescu în municipiul Cluj-Napoca, biserica a fost acoperită cu drapele; trecând neobservată, astfel a scăpat de pericolul demolării. A fost sfințită în anul 2005, de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Parohia desfășoară constant ample activități caritabile pentru persoanele vârstnice și cu dificultăți de ordin social. De asemenea, acordă constant sprijin financiar Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Nelu Alexandru Hales, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, alături pe preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...