În pragul Crăciunului, Mitropolitul Andrei i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în trei centre sociale ale Arhiepiscopiei Clujului

de | dec. 23, 2023

În apropierea Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, sâmbătă, 23 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în trei Centrele sociale din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, de pe raza județului Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, ierarhul le-a adresat sfaturi și îndemnuri duhovnicești, i-a binecuvântat și le-a oferit daruri.

În fiecare an, în preajma marilor sărbători, Părintele Mitropolit Andrei efectuează vizite la mai multe centre de îngrijire din Arhiepiscopia Clujului, exprimându-și astfel grija și compasiunea pentru cei aflați în nevoi, precum și recunoștința pentru personalul care se ocupă de ei. Totodată, vizita pastorală se înscrie și în contextul proclamării anului 2023, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Prima oprire din cadrul vizitei pastorale a fost la Centrul rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale „Sfântul Filaret cel Milostiv” din Târlișua, deschis în anul 2016, unde sunt găzduiți 32 de vârstnici. Centrul oferă găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală și religioasă, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber. La dispoziția beneficiarilor se află mereu un medic primar, specializat în medicină generală, iar când situația se impune aceștia sunt trimiși la medici specialiști.

La Târlișua, ierarhul a fost întâmpinat de grupul folcloric „Glanetașul” din Agrieș, coordonat de prof. Floarea Pop, care i-a colindat pe vârstnici.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei, însoțit de arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, s-a deplasat la Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia si Elisabeta” din Maieru, care găzduieşte în prezent un număr de 35 de bătrâni. Centrul funcționează din anul 2015, ca serviciu social în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice, asigurând găzduire pe o perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei şi suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire social-medicală, socializare şi petrecerea timpului liber, servicii de recuperare şi reabilitare, kinetoterapie, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovarea relaţiilor sociale și altele. La data de 9 septembrie 2023, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de extindere efectuate în ultimii doi ani la Centrul rezidențial pentru vârstnici și a sfințit troița ridicată în curtea asezământului. Cu sprijinul autorităților locale și județene, în anul 2021, au fost demarate lucrările de extindere a centrului cu încă 4 camere duble cu baie proprie.

Cel de-al treilea centru vizitat de Înaltpreasfinția Sa a fost Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Ioachim si Ana” din localitatea Cușma, înființat în anul 2014. Acesta oferă servicii pentru 40 de persoane, începând de la nevoile elementare de ajutor în hrănire, deplasare, igienă, până la asistență medicală permanentă sau de specialitate, în funcție de cerere și necesități. În cadrul centrului, la fel ca în celelalte două, există și o capelă care deservește nevoile spirituale ale beneficiarilor.

 

Daruri de Crăciun

Peste 1.700 de persoane (copii, vârstnici, bolnavi și oameni aflați în situații dificile) au primit daruri de Crăciun din partea Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud, care a derulat și anul acesta campania umanitară „Îmbracă un copil orfan de Crăciun și sprijină pe cei nevoiași (Ediția a IV-a)”.

În slujba semenilor

La inițiativa și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în județul Bistrița-Năsăud, lunar, peste 200 de bolnavi și vârstnici se bucură de găzduire, îngrijire medicală și consiliere spirituală și psihologică prin:

  • Serviciile oferite în cadrul celor 3 Centre rezidențiale pentru persoane vârstnice situate în localitățile Maieru, Cușma și Târlișua;
  • Centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul și Dreptul Simeon” din Bistrița
  • Cantina socială „Sfânta Filofteia” – Bistrița
  • Serviciile de îngrijiri la domiciliu cu specific medical și socio-medical de pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Centrele amintite mai sus se numără printre cele 15 proiecte sociale și medico-social-filantropice desfășurate de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, o organizaţie non-guvernamentală, aflată în subordinea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înființată în anul 2012, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, ca o necesitate vitală de dezvoltare a asistenţei sociale în județul Bistrița-Năsăud.

Coordonatorul principal al celor 15 proiecte și președintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud este preotul Marius Pintican.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 60 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, conform datelor de anul trecut, în scop filantropic, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane, printre care se află și vârstnicii din cele trei centre.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...