Întâlnire duhovnicească cu preoții pensionari din Arhiepiscopia Clujului

de | iul. 18, 2022

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a întâlnit luni, 18 iulie 2022, la Mănăstirea Dobric, din județul Bistrița-Năsăud, cu preoţii pensionari din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu această ocazie, în biserica mănăstirii, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu, precum și alți preoți pensionari.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Cinstirea bătrânilor”, pornind de la mai multe exemple scripturistice, dintre care a amintit de îndemnul din cartea Leviticului, capitolul 19, versetul 32: „Înaintea celui cărunt să te scoli, să cinsteşti faţa bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău”.

„Pentru noi, creștinii, cinstirea bătrânilor este mare virtute. Ei ne pot transmite nouă înțelepciunea care ne ajută să rezolvăm foarte multe probleme”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a mulțumit stareței Mănăstirii Dobric, stravr. Veronica Coțofană, pentru ospitalitate.

„Am venit astăzi la Mănăstirea Dobric pentru că maica stareță Veronica și părintele duhovnic Siluan sunt râvnitori și iubitori de oaspeți. (…) Am venit să participăm împreună la rugăciune, nefiind o zi deosebită, ci o zi obișnuită, dar a devenit deosebită prin faptul că ne-am întâlnit aici și că ne putem comunica unii altora frumoasele sentimente ce le avem în suflet”.

După oficierea Sfintei Liturghii, în sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” a așezământului monahal, poetul, publicistul, eseistul și editorul bistrițean Nicolae Băciuț a susținut prelegerea „Între solidaritate și nostalgie”, urmată de luări de cuvânt din partea celor prezenți.

Tuturor celor prezenți, Părintele Mitropolit le-a oferit cartea „Chiriacodromion contemporan”.

Întâlnirea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei cu preoții pensionari din Arhiepiscopia Clujului are loc periodic și este organizată în semn de apreciere și mulțumire pentru misiunea desfășurată în slujba Bisericii, cu devotament, mulți ani de-a rândul. Întâlnirea precedentă a avut loc la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Eugen Adrian Truța și Gabriel Creța

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA